Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Εδαφοαναλύσεις - Φυλλοδιαγνωστική

  1. Κάνουμε ανάλυση εδάφους σε συνδυασμό με φύλλο διαγνωστική ανά διετία - τριετία.
  2. Φυλλοδιαγνωστική κάνουμε ένα μήνα μετά την ανθοφορία και ανάλυση εδάφους τον μήνα Οκτώβριο.
  3. Από τις ποικιλίες Ελιάς που έχουν μελετηθεί εμφάνισαν δύο περιόδους διατροφικής σταθερότητας που ήταν κατάλληλες για τη διατροφική τους διάγνωση: (i) Ιουλίου- 1ο μισό Αυγούστου και (ii) Οκτώβριος-Νοέμβριος. Η καλοκαιρινή περίοδος δείχνει να είναι καλύτερη.
  4. Ο Ιούλιος αποτελεί ίσως τον καλύτερο μήνα για να γίνει η φυλλοδιαγνωστική της ελιάς. Το μήνα αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις καθώς η καλλιέργεια πλέον βρίσκεται στην περίοδο της σκλήρυνσης του πυρήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλες συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών μεταναστεύουν από τα φύλλα προς τον καρπό και επομένως οι απαιτήσεις σε άζωτο, φωσφόρο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, βόριο κ.ά είναι μεγάλες. Τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών στα φύλλα αυτή την περίοδο θα πρέπει να είναι τα εξής:
    • Άζωτο: >1,6% κ.β,
    • Φωσφόρος: >0,1% κ.β,
    • Κάλιο: >0,7%,
    • Ασβέστιο: >1,0%,
    • Μαγνήσιο: >0,1%,
    • Xαλκός: >5 ppm,
    • Σίδηρος: >50 ppm,
    • Ψευδάργυρος: >10 ppm,
    • Μαγγάνιο: >50 ppm,
    • Βόριο: >20 ppm.
  5. Η Ανάλυση φύλλων γίνεται βάση του σχεδίου - πρωτοκόλλου που έχει στηθεί το εργαστήριο ανάλυσης. Δεν συλλέγουμε άρρωστα φύλλα. Δεν συλλέγουμε φύλλα από διαφορετικής ποικιλίας δέντρα. Δεν συλλέγουμε φύλλα από κλαδιά που έχουν καρπούς.
  6. Aνάλυση Εδάφους:
    1. Μηχανική σύσταση
    2. οργανική ουσία
    3. pH
    • Εδαφοαναλύσεις - Φυλλοδιαγνωστική: ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ: Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών, Δ/νση: Σ. Βενιζέλου 1, Συν/σμός Αβέρωφ, 141 23 Λυκόβρυση Αττικής | Tηλ.: 210 2816974.
    • Εδαφοαναλύσεις: ΠΕΓΕΑΛ Ι. ΙΩΑΝΝΟΥ 1 Τ.Κ.: 20400 ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗΛ.: 27430 22428 FAX: 27430 22419 e-mail: : pegealxy@otenet.gr
  7. Μulder's chart
    To Διάγραμμα του Mulder δείχνει ορισμένες από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των θρεπτικών ουσιών των φυτών.
    Ανταγωνισμός
    Τα υψηλά επίπεδα συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας στο έδαφος μπορούν να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα και την πρόσληψη άλλων φυτικών ουσιών. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους λέγεται ότι είναι ανταγωνιστικές. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα Αζώτου μπορούν να μειώσουν τη διαθεσιμότητα Βορίου, Καλίου και Χαλκού. τα υψηλά επίπεδα Φωσφόρου μπορούν να επηρεάσουν την πρόσληψη Σιδήρου, Καλίου, Χαλκού και Ψευδαργύρου. Τα υψηλά επίπεδα Καλίου μπορούν να μειώσουν τη διαθεσιμότητα Μαγνησίου. Έτσι, αν δεν ληφθεί μέριμνα για την εξασφάλιση επαρκούς ισορροπημένης προσφοράς όλων των θρεπτικών συστατικών - με τη χρήση της ανάλυσης - η εφαρμογή των υψηλότερων επιπέδων αζώτου, φωσφόρου και καλίου στα σύνθετα λιπάσματα μπορεί να προκαλέσει φυτικές ελλείψεις άλλων βασικών θρεπτικών ουσιών. 
    Διέγερση
     Η διέγερση συμβαίνει όταν το υψηλό επίπεδο μιας συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας αυξάνει τη ζήτηση από το φυτό για μια άλλη θρεπτική ουσία. Τα αυξημένα επίπεδα αζώτου δημιουργούν ζήτηση για περισσότερο μαγνήσιο. Εάν χρησιμοποιείται περισσότερο κάλιο - απαιτείται περισσότερο μαγγάνιο και ούτω καθεξής. Αν και η αιτία της διέγερσης είναι διαφορετική από αυτή του ανταγωνισμού, το αποτέλεσμα είναι οι ίδιες - προκαλούμενες ανεπάρκειες της καλλιέργειας εάν δεν παρέχονται με μια ισορροπημένη διατροφή. Τα υψηλά επίπεδα μολυβδαινίου στο έδαφος και στο ελαιόλαδο μειώνουν την ικανότητα του ζώου να απορροφά χαλκό στην κυκλοφορία του αίματος και τα βοοειδή που βόσκουν αυτές τις περιοχές πρέπει να τροφοδοτούνται ή να εγχέονται με χαλκό για να συμπληρώνουν τη διατροφή τους (βλέπε διακεκομμένη γραμμή Mo / Cu).
  8. Τροφοπενίες 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου