Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Λιπάνσεις

Εφαρμογές λίπανσης με διάφορα σκευάσματα στις κατάλληλες φάσεις της καλλιέργειας.

  1. Διαφυλλική Λίπανση Χειμώνα 
    • Έκπτυξη Οφθαλμών - Πριν το Μούρο Miller Nutri-Leaf 20-20-20 ή Nutrient Express 18-18-18 
    • Τις Αλκυονίδες ημέρες ψεκάζω με Amino 16 Zn B για αύξηση της διαφοροποίησης των οφθαλμών σε ανθοφόρους 
    • Ο φώσφορος χρειάζεται τώρα για να προετοιμαστεί η ελιά για την ανθοφορία και την καρπόδεση, έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην δημιουργία του κυτταρικού κελύφους και βοηθά στον πολλαπλασιασμό. (Υδατοδιαλυτό λίπασμα Agrology 15-65-15 + IXN σε μορφή gel ή Goliath Extra (8-56-10) της Καναδέζικης Plant-Prod). 
    • Βόριο 100ppm και Ουρία (Άζωτο) 3Kgr ανά τόνο για την διαφοροποίηση των οφθαλμών και την τροφοδοσία της ελιάς με ενέργεια για να κάνει μεγάλα τσαμπιά και μεγάλα φύλλα για την μεγαλύτερη δυνατή φωτοσύνθεση.
  2. Ρίχνουμε 500 γραμμάρια Biosol για τον εμπλουτισμό με οργανική ουσία του εδάφους που περιέχει και μυκόριζα. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε ένα σακί Biosol σε ένα τόνο νερό για τέσσερις ημέρες αναδεύοντας τακτικά. Στη συνέχεια ποτίζουμε με πέντε λίτρα υγρού κάθε ελιά. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό πολλαπλασιάζουμε τους μύκητες που περιέχει το Biosol, και στη συνέχεια εφαρμόζουμε, μειώνοντας έτσι το κόστος.
  3. Τις Αλκυονίδες ψεκάζουμε με σύμπλεγμα αμινοξέων, βεταϊνη, φώσφορο και βόριο. Αν η περιοχή μας είναι παγόπληκτη, ξυπνάμε τα δέντρα μας αργότερα.
  4. Το Φεβρουάριο ρίχνουμε ουρία. Η χρήση λιπασμάτων ουρίας επηρεάζει το εδαφικό pH κατά τη διαδικασία νιτροποίησης αυξάνεται ο αριθμός των ελεύθερων ιόντων υδρογόνου (H+) στο έδαφος, γεγονός που δημιουργεί οξύτητα. Επιπλέον, όταν τα φυτά προσλαμβάνουν ιόντα αμμωνίου (NH4+), απελευθερώνουν επίσης ιόντα υδρογόνου στο χώμα. Έτσι, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εξουδετέρωση της περίσσειας της οξύτητας, χρησιμοποιώντας ενώσεις όπως το αποτελεσματικό ανθρακικό ασβέστιο (ECC) όταν όμως βρίσκεται σε επιτρεπτά για την καλλιέργεια επίπεδα. Σε αλκαλικά εδάφη παρουσιάζονται μεγάλα ποσά απώλειας Αζώτου αμμωνιακής μορφής, έτσι συνιστάται η ενσωμάτωσή της ή η αποφυγή αυτού του τύπου λιπάσματος. Ανάλογα με τις βροχές διαλέγουμε πότε θα εφαρμόσουμε την λίπανση.
  5. Το Άζωτο, το νερό, το Βόριο και το Ασβέστιο πρέπει να είναι σε επάρκεια κατά το στάδιο της ανθοφορίας της ελιάς γιατί αλλιώς έχουμε ατελής μορφές ανθέων.
  6. Πριν το άνοιγμα των οφθαλμών ψεκάζουμε με Goliath και βορδιγάλειο. Το Goliath είναι διαφυλλικό υγρό λίπασμα αζώτου - φωσφόρου - καλίου και ιχνοστοιχείων.
  7. Όσο τα άνθη είναι κλειστά, εφαρμόζουμε προϊόντα με βάση το Βόριο και βιοδιεγέρτες, που περιέχουν πρωτεΐνες, αμινοξέα και άλλες ουσίες, για να αυξήσουν την γύρη.
  8. Πριν την άνθιση - Προανθικά (Στάδιο Μούρου) ψεκάζουμε:
    • με σύμπλεγμα ασβεστίου και λοιπών στοιχείων και stroby ή insignia.
    • με Miller Sol-U-Gro 12-48-8 ή Nutrient Express 11-41-8.
  9. Με το τελείωμα της καρπόδεσης ψεκάζουμε:
    • με άζωτο, κάλιο και αμινοξέα. Συν ζεόλιθος για προστασία από δάκο και ρυγχίτη.
    • με Miller Nutri-Leaf 20-20-20 ή Nutrient Express 18-18-18 / Nutri-Leaf 30-10-10 (εναλλάξ).
  10. Πριν την Συγκομιδή ψεκάζουμε:
    • Miller Nutri-Leaf 9-15-27 + 3 Mg ή Sugar Express 4-10-40.
    • με Miller Nutri-Leaf 20-20-20 ή Nutrient Express 18-18-18 / Nutri-Leaf 30-10-10 (εναλλάξ).
  11. Ρίχνουμε οργανική ουσία. Κομπόστ ή κοπριά μετά το μάζεμα καθώς και χουμικό κάλιο (για καλύτερη προστασία από παγετό).
  12. Οι λιπάνσεις εκτός αζώτου διαφυλλικά ή και ουρία το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου. Το άζωτο ιδιαιτέρα πρέπει να το ψεκάζουμε (και γενικά όλα τα στοιχεία) μετά από ιστολογικές αναλύσεις. 
  13. Αν θέλουμε, την χρονιά μεγάλης παραγωγής λιπαίνουμε μέσα Δεκέμβρη με Patenkali.
  14. Ανά τριετία ρίχνουμε τριπλό υπερφωσφορικό λίπασμα τέλος Δεκεμβρίου.
  15. Πρώτα διαλύω τα σκευάσματα με το χαμηλότερο PH και μετά προσθέτω το σκεύασμα με αμέσως μεγαλύτερο PH. η σειρά ανάμειξης μερικών κύριων μορφών τυποποίησης στο ψεκαστικό διάλυμα είναι η εξής: 
    1. WG (βρέξιμοι κόκκοι), 
    2. WSP (υδατοδιαλυτή σκόνη)-WP (βρέξιμη σκόνη), 
    3. SL (υδατικό διάλυμα), SC(συμπυκνωμένο εναιώρημα), 
    4. EC (γαλακτωματοποιήσιμο συμπύκνωμα), 
    5. επιφανειοδραστικές ουσίες - προσκολλητικές ουσίες - έλαια (λάδια), 
    6. υδατοδιαλυτά λιπάσματα.
  16. Amino 16 και Βορδιγάλειος Πολτός δεν συνδυάζονται για την ελιά και γενικότερα δεν συνδυάζουμε αμινοξέα με χαλκούς εκτός των διασυστημικών μυκητοκτόνων.
  17. Οι ελιές ζητάνε Κάλιο περίπου κατά την καρπόδεση και έπειτα. Μεγάλες ποσότητες Καλίου απαιτούνται κατά την ελαιοποίηση. Το Κάλιο για να το προσλάβουν οι ρίζες της ελιάς, απαιτείται αρκετά μεγάλη εδαφική υγρασία.
  18. Μετά το λιομάζωμα εφαρμόζουμε χαλκούχα σκευάσματα προστατευτικά στις πληγές που δημιουργούνται στα δέντρα. Μπορούμε συνδυαστικά να χρησιμοποιήσουμε και φωσφορικό μονοκάλιο 3Kgr ανά τόνο που παρουσιάζει μυκητοκτόνο δράση καθώς και χορήγηση ψευδαργύρου (Zn).
  19. Οι συνθετικοί χηλικοί παράγοντες των λιπασμάτων. Τα πιο πολλά συνθετικά λιπάσματα περιέχουν έναν ή περισσότερους χηλικούς παράγοντες, όπως: EDTA, DPTA και EDDHA (Τα στοιχεία μέρους οργανικού μορίου).
    • Το EDTA είναι το πιο οικονομικό και έχει καλύτερα αποτελέσματα σε εδάφη με χαμηλές τιμές pH, χαμηλότερες του 7.
    • Το DPTA είναι ένας χηλικός παράγοντας ο οποίος ανταποκρίνεται καλά σε εδάφη με υψηλότερες τιμές pH, μεγαλύτερες του 7,5.
    • Το EDDHA είναι το ακριβότερο από όλα αλλά και το πιο αποτελεσματικό, βάσει μελετών που έχουν διεξαχθεί.
  20. Tα φυτά δεν μπορούν να προσλάβουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος στις εξής περιπτώσεις:
    • Όταν είναι στρεσαρισμένα: από αντίξοες καιρικές συνθήκες, από φτωχό έδαφος ή από παθολογικά αίτια.
    • Σε όξινα εδάφη: μειωμένη πρόσληψη Ν, P, K, Ca, Mg, S. Επίσης παρατηρείται υψηλή διαλυτότητα με κίνδυνο φυτοτοξικότητας (για Mn, Fe).
    • Σε αλκαλικά εδάφη: μειωμένη πρόσληψη P, Fe, B, Mn, Cu, Zn.
    • Σε αμμώδη εδάφη: Έκπλυση θρεπτικών στοιχείων (π.χ. αζώτου (Ν)).
    • Σε πολύ υγρά εδάφη: έλλειψη Ο2.
    • Σε αλατούχα εδάφη.
  21. Όχι άζωτο στην αναπαραγωγική περίοδο. Το άζωτο είναι για βλάστηση. Όταν μεγαλώνει ο καρπός θέλει ασβέστιο όπως μία έγκυος που μεγαλώνει η κοιλιά της και χωρίς ασβέστιο το δέρμα σχίζεται.
  22. Όχι θειική αμμωνία, κάνει ζημιά στο τριχοειδές ριζικό σύστημα της ελιάς.
  23. Το Κάλιο βοηθά στην αύξηση της φωτοσύνθεσης που με την σειρά της βοηθά στην αύξηση της ελαιοπεριεκτικότητας.
  24. Το νιτρικό κάλιο χορηγείται με την υδρολίπανση στη δόση των 300-500 gr/δένδρο μετά την καρπόδεση.
  25. Το Ασβέστιο είναι απαραίτητο στην έναρξη της καρπόδεσης. Τότε είναι το χρονικό σημείο που μετακινείται στους καρπούς, και βοηθά στην μεγένθυση του καρπού. Ψεκασμός με διαφυλλικο λίπασμα Ασβεστίου στο τέλος της ανθοφορίας και επανάληψη δέκα με δεκαπέντε μέρες αργότερα. Το Ασβέστιο ενεργοποιείται για την επούλωση πληγών στο δέντρο. Αποφεύγουμε λίπασμα Ασβεστίου σε συνδυασμό με λίπασμα Φωσφόρου. Προσέχουμε να εφαρμόσουμε διαφυλλικο λίπασμα Ασβεστίου που να περιέχει Άζωτο, Κάλιο, Βόριο, Ψευδάργυρο ενισχύοντας έτσι την συνεργατικότητά τους. 
  26. Το Ασβέστιο μαζί με το Βόριο στο τέλος της ανθοφορίας με τις αρχές της καρπόδεσης βοηθάει στην αύξηση της ελαιοπερικτικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου