Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Άρθρα για την καλλιέργεια της Ελιάς

  1.  Η περίσσεια αζώτου θα μπορούσε να μειώσει τη μακροζωία του ωαρίου στον ίδιο βαθμό με την ανεπάρκεια αζώτου και υποδηλώνουν τη σημασία της διατήρησης επαρκούς κατάστασης αζώτου για πιθανή γονιμοποίηση και καρπόδεση.
    • R. Fernandez-Escobar, A. Ortiz-Urquiza, M. Prado, HF Rapoport, Nitrogen status effect on olive tree flower quality and ovule longevity, Environmental and Experimental Botany. ResearchGate, DOI: 10.1016/j.scienta.2017.06.029
  2. Ο αριθμός των καρπών αυξήθηκε γραμμικά με την ακτινοβολία, όπως και ο αριθμός των ταξιανθιών. Ο υψηλότερος αριθμός καρπών, η μικρότερη ακτινοβολία συσχετίστηκε πολύ έντονα με αυξημένο αριθμό πιθανών θέσεων ανθοφορίας ανά θέση, δηλαδή περισσότερα κλαδιά και μπουμπούκια ανά βλαστό. Αυτή η επίδραση ακτινοβολίας στη βλαστική ανάπτυξη που προκαλεί περισσότερους και μακρύτερους βλαστούς καρποφορίας που προηγείται της ανθοφορίας και πολύ μεγαλύτερη από την πιο άμεση επίδραση της ακτινοβολίας στην ανάπτυξη των λουλουδιών, η οποία είναι παρούσα αλλά δευτερεύουσα.
    • Olive floral development in different hedgerow positions and orientations as affected by irradiance, Eduardo TrentacosteEduardo Trentacoste, Inmaculada Moreno-Alías, María Gomez-del-Campo, ReasearchGate, DOI: 10.101629
  3. Η κοπριά σε συνδυασμό με bio-humic (μίγμα από 100cm3 Actosol® and 150cm3 από Azotobacter chroococcum, B. megaterium και B. circulans σε ίσες δόσεις) είχε θετική επίδραση. Παρατηρήθηκε  βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας των καρπών σε ελαιόδεντρα Καλαμών περισσότερο από ότι η χρήση μόνο βιολογικής κοπριάς ή σε συνδυασμό με χουμικό οξύ.
    • Effect of soil application of humic acid and bio-humic on yield and fruit quality of  “Kalamata” olive trees, E. Abd El-Razek, Laila F. Haggag , Eman S. El-Hady and M. F. M. Shahin, Academia.edu
  4. Η εφαρμογή των Ν, Ρ, Κ και Β αύξησε σημαντικά την απόδοση της ελιάς σε σύγκριση με την επεξεργασία που δεν έλαβε Ν. Επομένως, αυτή η μελέτη φαίνεται να υποδεικνύει τη σημασία της εφαρμογής Ν, αλλά και την ισορροπημένη εφαρμογή θρεπτικών ουσιών.
    • Olive Yield and Physicochemical Properties of Olives and Oil in Response to Nutrient Application under Rainfed Conditions, Ermelinda Silva,Alexandre Gonçalves, Sandra Martins, Carlos Correia, ResearchGate, DOI: 10.3390/molecules28020831

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου