Χαρακτηριστική γεύση λαδιού που λαμβάνεται από ελιές συσσωρευμένες ή αποθηκευμένες σε τέτοιες συνθήκες ως να έχουν υποστεί προχωρημένο στάδιο αναερόβιας ζύμωσης ή ελαίου που έχει αφεθεί σε επαφή με το ίζημα που κατακάθεται σε υπόγειες δεξαμενές και δεξαμενές και το οποίο έχει επίσης υποστεί διαδικασία αναερόβιας ζύμωσης.
Μουχλιασμένο - υγρόχαρτο
Χαρακτηριστική γεύση ελαίων που λαμβάνονται από φρούτα στα οποία υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί μυκήτων και έχουν αναπτυχθεί ζυμομύκητες ως αποτέλεσμα της αποθήκευσής του σε υγρές συνθήκες για αρκετές ημέρες ή από λάδι που λαμβάνεται από ελιές που έχουν συλλεχθεί με χώμα ή λάσπη πάνω τους και που δεν έχουν πλυθεί.Κρασί-ξίδι
Χαρακτηριστική γεύση ορισμένων ελαίων που θυμίζει κρασί ή ξύδι.
Όξινο-ξινό
Αυτή η γεύση οφείλεται κυρίως σε μια διαδικασία αερόβιας ζύμωσης στις ελιές ή σε πάστα ελιάς που αφήνεται σε πατάκια που δεν έχουν καθαριστεί σωστά και οδηγεί στον σχηματισμό οξικού οξέος, οξικού αιθυλεστέρα και αιθανόλης.
Ταγγό
Άρωμα ελαίων που έχουν υποστεί έντονη διαδικασία οξείδωσης.
Παγωμένες ελιές (υγρό ξύλο)
Χαρακτηριστική γεύση ελαίων που εξάγονται από ελιές που έχουν τραυματιστεί από παγετός ενώ βρίσκεστε στο δέντρο.
Θερμαινόμενο ή καμένο
Χαρακτηριστική γεύση ελαίων που προκαλείται από υπερβολική ή/και παρατεταμένη καύση κατά την επεξεργασία, ιδιαίτερα όταν η πάστα αναμειγνύεται θερμικά, εάν αυτό γίνεται κάτω από ακατάλληλες θερμικές συνθήκες.
Σανό-ξύλο
Χαρακτηριστική γεύση ορισμένων ελαίων που παράγονται από ελιές που έχουν στεγνώσει.
Τραχύ
Παχύ, κολλώδη αίσθηση στο στόμα που παράγεται από ορισμένα παλιά έλαια.
Λιπαρό
Άρωμα λαδιού που θυμίζει αυτό του πετρελαίου ντίζελ, του γράσου ή του ορυκτέλαιου.
Φυτική γεύση
Αποκτάται από το λάδι ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης επαφής με νερό φυτικό νερό που έχει υποστεί διαδικασίες ζύμωσης.
Άλαμη
Γεύση λαδιού που εξάγεται από ελιές που έχουν διατηρηθεί σε άλμη.
Μεταλλική
Γεύση που θυμίζει μέταλλα. Είναι χαρακτηριστικό του λαδιού που έχει μπει παρατεταμένη επαφή με μεταλλικές επιφάνειες κατά τη σύνθλιψη, ανάμιξη, συμπίεση ή αποθήκευση.
Esparto
Χαρακτηριστική γεύση λαδιού που λαμβάνεται από ελιές συμπιεσμένες σε νέα ψάθες εσπάρτο. Η γεύση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν τα χαλάκια είναι από πράσινο σπάρτο ή αποξηραμένο σπάρτο.
Γκρίβια
Γεύση λαδιού που λαμβάνεται από ελιές που έχουν δεχθεί βαριά επίθεση από τις φλούδες της ελιάς (Bactrocera oleae).
Γεύση αγγουριού
Παράγεται όταν ένα λάδι συσκευάζεται ερμητικά για πάρα πολύ καιρό, ιδιαίτερα σε δοχεία από κασσίτερο, και η οποία αποδίδεται στον σχηματισμό της 2,6-nonadienal.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου