Η Καλλιέργεια της Ελιάς
Έδαφος
- Για την εγκατάσταση ενός νέου ελαιώνα, είναι σημαντικό να μελετηθούν και να ληφθούν υπόψη οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Θα πρέπει να αποφεύγονται τοποθεσίες με περιορισμένη ηλιοφάνεια, εκτεταμένες περιόδους σκίασης και περιοχές που πλήττονται από παγετούς. Επίσης, δεν συνιστάται η επιλογή παραθαλάσσιων περιοχών ή περιοχών με δροσερό κλίμα και υψηλή σχετική υγρασία, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, καθώς αυτές ευνοούν την έντονη προσβολή από τον δάκο.
- Εδάφη φτωχά σε οργανική ουσία δεν ευνοούν την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των ελαιόδεντρων. Συνεκτικά εδάφη που διατηρούν υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσουν σηψιριζίες και να εμποδίσουν την απορρόφηση βασικών θρεπτικών στοιχείων. Η βελτίωση των φτωχών σε οργανική ουσία εδαφών μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη οργανικής ύλης, ζωικής κοπριάς ή με την εφαρμογή χλωρής λίπανσης. Η τελευταία πραγματοποιείται με την ενσωμάτωση στο έδαφος ενός μείγματος ψυχανθών, όπως βίκος, κουκιά και μπιζέλι, μαζί με αγρωστώδη φυτά, συμβάλλοντας στην αύξηση της οργανικής ουσίας και του αζώτου. Η χλωρή λίπανση αποτελεί μια οικονομική και οικολογικά βιώσιμη μέθοδο, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγόμενες πηγές οργανικής ύλης, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στον ανταγωνισμό με ορισμένα ζιζάνια. Επιπλέον, η προσθήκη οργανικής ουσίας βελτιώνει τη δομή του εδάφους, διευκολύνει την καλλιέργειά του με γεωργικά μηχανήματα και ενισχύει την απορρόφηση και συγκράτηση της υγρασίας.
Εχθροί και Ασθένειες
Εχθροί
- Δάκος
- Πυρηνοτρήτης
- Λεκάνιο ή μαύρη ψώρα
- Ρυγχίτης
- Αφίδες (Ακάρεα)
Ασθένειες
- Κυκλοκόνιο
- Γλοιοσπόριο
- Καπνιά
- Κερκόσπορα
- Ωίδιο
- Βούλα
- Φόμα
Καλλιεργιτικές Πρακτικές
- Η εφαρμογή καλλιεργητικών τεχνικών που τείνουν να περιορίσουν την παρενιαυτοφορία και ακαρπία της ελιάς και η ολοκληρωμένη φυτοπροστασία με σκοπό τη μείωση των απωλειών και βελτίωση της ποιότητας της ελαιοκομικής παραγωγής με μεθόδους που είναι περισσότερο φιλικές με το περιβάλλον.
- Η διαμόρφωση των δέντρων σε κατάλληλα σχήματα με περιορισμό του χρόνου που χρειάζονται να μπουν στην παραγωγή και κατά συνέπεια η μείωση των εργατικών για την εκτέλεση των καλλιεργητικών εργασιών.
- Η διάδοση των κατάλληλων ποικιλιών, που έχουν αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες και διαθέτουν καλά παραγωγικά χαρακτηριστικά
- Η μηχανοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία ελαιώνων σε σχήματα που επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση μηχανημάτων στα διάφορα καλλιεργητικά στάδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου