- Αντιμετώπιση των εχθρών της ελιάς
- Tα ακάρεα και την βαμβακάδα με θειασβέστιο, βρέξιμο θειάφι, Abamectin.
- Tον πυρηνοτρίτη με βάκιλλο θουρηγγίας κατά το στάδιο που αρχίζουν να ανοίγουν τα άνθη.
- Tο κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο με βορδιγάλειο, syllit 2 εφαρμογες με μεσοδιάστημα 7 ημέρες, insignia, flint max, score.
- ΑΚΑΡΕΑ (Παραφινικά λάδια, buprofezin, abamectin, βρέξιμο θειάφι.) : Διαχειμάζουν στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Νωρίς την άνοιξη μετακινούνται προς τη νέα βλάστηση, όπου προσβάλλουν νεαρά φύλλα, άνθη και αργότερα τους νεαρούς καρπούς της ελιάς.Κατά την περίοδο του σχηματισμού των ανθοταξιών και των νεαρών καρπών βρίσκονται σε μέγιστη δραστηριότητα προκαλώντας ανθόπτωση και πρόωρη καρπόπτωση. Η προσβολή γίνεται εμφανής στα ώριμα φύλλα ως διάστικτη χλώρωση στην πάνω επιφάνεια. Στα νεαρά δέντρα και στα φυτώρια, σοβαρές προσβολές μπορεί να προκαλέσουν σημαντική φυλλόπτωση με επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Για την καταπολέμηση κυρίως σε νεαρές φυτείες, φυτώρια και αυστηρά κλαδεμένα δέντρα και επειδή δεν υπάρχουν ακαρεοκτόνα εγκεκριμένα σκευάσματα συνιστάται μια επέμβαση με θερινό πολτό όταν η νέα βλάστηση φτάσει τα 6 - 8 εκατοστά (3 - 4 ζεύγη φύλλων). Κρίσιμη εποχή για την καταπολέμηση των ακάρεων είναι το τελευταίο δεκαήμερο πριν την ανθοφορία (όταν οι ανθοφόροι οφθαλμοί είναι κλειστοί). Είναι η εποχή που τα ακάρεα δημιουργούν μεγάλους πληθυσμούς και ο δεύτερος κρίσιμος χρόνος επέμβασης μετά την πτώση των πετάλων κατά τον σχηματισμό των νεαρών καρπών.
- ΚΑΛΟΚΟΡΗ: Είναι έντομο που προκαλεί περιστασιακά και κατά περιοχές, πτώση των ανθοταξιών και μειωμένη καρπόδεση στην ελιά. Η εμφάνιση του εντόμου είναι σποραδική και συχνά ξαφνική, γεγονός που απαιτεί προσοχή και ετοιμότητα από τους καλλιεργητές. Oι νεαρές νύμφες μετακινoύνται από τα ελαιόδεντρα στην αυτοφυή ποώδη βλάστηση που βρίσκεται κάτω από τα δέντρα. Αφού διατραφούν από τα άνθη αυτών των φυτών θα επιστρέψουν αργότερα στα ελαιόδεντρα και θα ζημιώσουν τη νεαρή βλάστηση και τους μίσχους των ανθοταξιών της ελιάς προκαλώντας ανθόπτωση. Επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα για το έντομο σκευάσματα, η αντιμετώπιση είναι προληπτική και συνίσταται στην όψιμη καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης (μέχρι την ανθοφορία - μέσα Απριλίου) στους ελαιώνες των περιοχών που ενδημεί η καλόκορη. Έτσι καθυστερεί η μετακίνηση του εντόμου στα ελαιόδεντρα και περιορίζονται οι προσβολές.
- ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ: Οι προνύμφες της γενιάς που διαχείμασε (φυλλοφάγος) εγκαταλείπουν τις στοές τους στα φύλλα και συμπληρώνουν την ανάπτυξη τους τρεφόμενες με τις ανθοταξίες και την ακραία τρυφερή βλάστηση. Οι ζημιές που προκαλούνται αυτή την εποχή είναι περιορισμένες και δεν δικαιολογούν επέμβαση.
- Ρυγχίτης. Ψεκάζουμε το έδαφος κάτω από τις ελιές με Ωφέλιμα Νηματώδη με υγρό καιρό το φθινόπωρο (Τέλη Οκτωβρίου) ή την Άνοιξη (Τέλη Μαρτίου). Αυτό θα περιορίσει τους πληθυσμούς του Ρυγχίτη. Τα Νηματώδη βρίσκουν τις προνύμφες ρυγχίτη και ωτιόρρυγχου μέσα στο έδαφος, τις τρυπάνε και τις σκοτώνουν. Ένα σκεύασμα είναι το Steinernema της εταιρείας Agrimore (BioBest). Κατά την περίοδο σχηματισμού του καρπού τέλος Μαΐου και Ιούνιο σκονίζουμε με θειάφι ή θείο με στάχτη τα οποία αποτελούν αντιτροφικά - απωθητικά, με προσοχή στην θερμοκρασία για πρόκληση εγκαυμάτων στους φυσικούς ιστούς. Άλλος τρόπος είναι να σκονίζουμε τους καρπούς με ζεόλιθο.
- ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ: Ασθένεια που προκαλεί φυλλόπτωση και εξασθένιση των δέντρων ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή υγρασία. Μολύνσεις γίνονται με βροχερό ή πολύ υγρό καιρό και θερμοκρασίες 16-20οC. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι καστανές κυκλικές κηλίδες, «μάτια παγωνιού» στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Σε έντονες προσβολές τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Ευπαθείς ποικιλίες είναι η θρουμπολιά και η τσουνάτη ενώ η κορωνέϊκη είναι ανθεκτικότερη. Η καταπολέμηση της ασθένειας την άνοιξη στοχεύει στην προστασία της νέας βλάστησης. Σε υγρές περιοχές συνιστάται σε ελαιώνες ευαίσθητων ποικιλιών προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχο μυκητοκτόνο στο ξεκίνημα της νέας βλάστησης (2 - 5 εκατ.) εφόσον υπάρξει πρόβλεψη βροχής ή σημειωθούν έντονες δροσιές.
- Καταπολέμηση του δάκου όχι πριν την πήξη του πυρήνα.
- Το γλοιοσπόριο προσβάλλει και φύλλα και κλαδιά και άνθη. Στα φύλλα και στα άνθη παρατηρούμε ξηράνσεις. Σκευάσματα προστασίας:
- Syllit 544 SC με δραστική ουσία: dodine 54.4 %
- Flint Max tebuconazole 50% β/β, trifloxystrobin 25%
- Insignia 20 WG (Pyraclostrobin)
- Serenade Max μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο φυσικής προέλευσης με βάση το στέλεχος του Bacillus subtilis QST 713
- Mevalone CS. Δραστικές Ουσίες Eugenol 3.3%, Geraniol 6.6%, Thymol 6.6%
- Nordox 75 WG, Υποξείδιο Χαλκού - Μεταλ. Χαλκός 75%
- Tusal WG. Αποτελείται από φυσικά στελέχη του Trichoderma asperellum T25 και του Trichoderma atroviride T11
- Βιολογική Αντιμετώπιση Εχθρών κατά την έναρξη της βλάστησης. Ψεκάζουμε αρχές Μαρτίου με Θερινό Πολτό για πολλά:
- Λεκάνιο (Saissetia oleae)
- Ασπιδιωτός (Aspidiotus nerii)
- Παρλατόρια (Parlatoria oleae)
- Πολίνια (Pollinia pollini)
- Μυτιλόµορφη ψώρα (Lepidosaphes ulmi)
- Βαµβακάδα (Euphyllura olivina)
- Προνύµφες εντόµων
- Εντομοκτόνα πυρεθρίνης δεν έχουν αποτέλεσμα σε υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 27οC). Χάνουν την ισχύ τους με την ηλιακή ακτινοβολία, είναι φωτοδιασπόμενα. Προσοχή στο διάλειμμα, να είναι όξινο, χαμηλό PH.
- Θερινός Πολτός Απαγορευτική η χρήση των ελαίων όταν:έχω πολύ υψηλές θερμοκρασίες Απαγορευτική η εφαρμογή τους όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι περί τους 38 οC. Επίσης, στρεσαρισμένα φυτά ειδικά λόγω ξηρασίας, είναι αυτά που είναι περισσότερο επιρρεπή σε φυτοτοξικότητα λόγω της εφαρμογής των ελαίων. Όταν έχω πολύ χαμηλές θερμοκρασιές Απαγορευτική η εφαρμογή τους από τη στιγμή που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, το σκεύασμα δεν συγκρατείται και η κάλυψη του φυτού δεν είναι ομοιογενής. Όταν τα φυτά είναι βρεγμένα ή όταν επικρατούν συνθήκες πολύ υψηλής υγρασίας: Κατά την εφαρμογή ελαίων υπό αυτές τις συνθήκες, μειώνεται σημαντικά ο ρυθμός εξάτμισης, οπότε και αυξάνεται ο κίνδυνος καψίματος του φυλλώματος. Κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου:Έχει παρατηρηθεί πως η εφαρμογή λαδιών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, θέτει τις καλλιέργειες σε αυξημένο κίνδυνο για βλάβες, αργότερα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και για αποπληξία. Όταν έχουν εφαρμοσθεί θειούχα σκευάσματα τις τελευταίες 30 ημέρες. Ο συνδυασμός θείου και ελαίου είναι τοξικός για τα φυτά. Σε φυτά ευαίσθητα στα λάδια. Ποιοι εχθροί και ασθένειες ελέγχονται με τα έλαια; Αφίδες, κάμπιες και τα αυγά αυτών, ακάρεα, ψώρες, κοκκοειδή, αλευρώδεις, φυλλοδέτες. Επίσης τα έλαια είναι αποτελεσματικά κατά του Ωιδίου.
- Κατά το κρόκιασμα πριν το άνοιγμα των ανθέων, είναι ίσως το κρισιμότερο για τον ψεκασμό ελέγχου:
- Της αγενούς μορφής του γλοιοσπορίου
- Της ανθόβιας γεννεάς του πυρηνοτρήτη (ΕΦΟΣΟΝ προϋπήρχε ζημιά στα φύλλα με στοές-σιδηρόδρομους ή βοθρία (φυλλόβια γεννεά) καθώς
- Για την ψύλλα ή Βαμβακάδα, ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει ιστορικό προσβολής.
- Σε κάθε περίπτωση: Η χρήση πυρεθροειδών εντομοκτόνων, θα οδηγήσει τις ελιές σας με απόλυτη ακρίβεια στην ανάπτυξη προβλήματος ακαρίωσης, ιδιαίτερο θέμα για την ποικιλία Κορωνέικη.
- Αποφύγετε σκευάσματα που η δραστική τους ουσία καταλήγει σε "-thrin". Ακόμα και τα οργανοφωσφορικά είναι σαφώς (κατά E.I.Q) φιλικότερα.
- Συνταγή για ασβέστωμα των κορμών.
Ένα δεκάκιλο τσουβαλάκι με έτοιμο ασβέστη, από τα οικοδομικά υλικά, σε υγρή μορφή. Σε κάθε δεκάκιλο θα προσθέσετε:
Μια χούφτα θειϊκού χαλκού (γαλαζόπετρα) περίπου 150 γραμμάρια. Μια χούφτα θειϊκού σιδήρου ( καραμπογιά ) ή σε υγρή μορφή, 150 γραμμάρια περίπου. Θα ανακατέψετε πολύ καλά το μίγμα και με μια ταβανόβουρτσα θα βάψετε τον κορμό και τα μπράτσα των δένδρων σας.
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019
Καλλιέργεια Ελιάς - Εχθροί
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου