- Ασβέστιο και βόριο. Το Ασβέστιο είναι το φορτηγό όλων των ορυκτών και το Βόριο το τιμόνι. Απαιτείται να υπάρχει επάρκεια Ασβεστίου για να δουλέψει το Βόριο και το ανάποδο. Οι διαφυλλικές εφαρμογές ασβεστίου και βορίου σε δύο δόσεις, στο στάδιο της πλήρους άνθησης και 15 ημέρες αργότερα αυξάνουν το περιεχόμενο της σάρκας σε λάδι σε τρεις ελαιοπαραγωγικές ποικιλίες Αberquina, Koroneiki και Bouteillan. Το γέμισμα των καρπών αυξάνεται και το περιεχόμενο σε λάδι μεγιστοποιείται όταν το ασβέστιο και το βόριο εφαρμόζονται συνδυαστικά. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα επαναλαμβάνονται για τις τρεις ποικιλίες σε πειράματα δυο καλλιεργητικών περιόδων. Η αύξηση της δόσης του ασβεστίου κατά 2% και του βορίου κατά 100ppm είχε την καλύτερη επίδραση στις δυο παραμέτρους (βάρος και περιεκτικότητα σε λάδι).
Ουρία. Η χορήγηση αζώτου στα κρίσιμα στάδια μπορεί να γίνει με διαφυλλική λίπανση. Καλά αποτελέσματα έχει δώσει η ουρία σε αραίωση μέχρι 3-4%. Η διαφυλλική λίπανση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ξηρικούς ελαιώνες στους οποίους η απορρόφηση αζώτου μέσω των ριζών είναι πολύ περιορισμένη. Έχουμε άμεση απορρόφηση της ουρίας από τα φύλλα, εντός δύο ωρών.
Ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για τα κυτταρικά τοιχώματα, την κυτταροδιαίρεση και την σηματοδοσία βιοτικών και αβιοτικών απειλών στα φυτά. Συνδυάζεται με Βόριο, Κάλιο, Μαγνήσιο και Πυρίτιο για διαφυλλική λίπανση. Προσφέρει μεγάλη προστασία από την ανθράκωση - γλυοσπόριο και άλλες μυκητολογικές ασθένειες. Απαιτούνται περίπου τρεις (3) επεμβάσεις καλοκαιρινές και σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων φύλλων. Συνήθως ελλείψεις Καλίου συνοδεύονται και με ελλείψεις ασβεστίου. Ίσως βασικότερο των Zn, B, Mo κλπ.
Μολυβδαίνιο Mo. Είναι ενεργοποιητής του Αζώτου (Ν) μετά από διαφυλλικές λιπάνσεις.
Σίδηρος Fe. Ο ψεκασμός γίνεται αποκλειστικά απογευματινές ώρες. Δεν είναι ευκίνητος μέσα στο φυτό, οπότε οι τροφοπαινίες εμφανίζονται στα νέα φύλλα και στο πάνω μέρος του φυτού. Σε εδάφη με ψηλό PH, ασβεστούχα, και βαρικά που νεροκρατούν, έχω κακή πρόσληψη σιδήρου. Τα μεταλλικά κατιόντα Μn2+, Cu2+, Mg2+, K+, Zn2+ στο διάλυμα ανταγωνίζονται την πρόσληψη σιδήρου. Ευνοείται η πρόσληψή του από τον ανταγωνισμό φωσφόρου P και Ψευδαργύρου Zn.
Τα αμινοξέα βοηθούν την πρόσληψη στοιχείων και ιχνοστοιχείων όταν προστεθούν στο διάλυμα που ψεκάζουμε.
Βόριο. Όταν το εφαρμόζουμε πρέπει να έχουμε υπόψιν μας και τι γίνεται με το Ασβέστιο για καλύτερα αποτελέσματα.
- Αποθηκεύεται στο έδαφος όταν έχω χουμικά οξέα (οργανική ουσία).
- Δεν γίνεται διαθέσιμο σε αλκαλικά εδάφη PH>7,5.
- Έλλειψη βορίου οδηγεί σε κακή χρήση λιπασμάτων Αζώτου, Φωσφόρου και Καλίου.
- Βόριο, Ασβέστιο και Πυρίτιο ενισχύουν τα κυτταρικά τοιχώματα προστατεύοντας από παράσιτα και μύκητες. Σχηματίζομαι πακτώματα ασβεστίου ενισχύοντας την άμυνα των φυτών.
- Ανεπάρκεια Βορίου οδηγεί σε αναστολή της επιμήκυνσης των ριζών λόγω μειωμένης κυτταρικής διαίρεσης.
- Είναι υπεύθυνο για την επικονίαση, οπότε απαιτείται κυρίως πριν την ανθοφορία διαφυλλικά. Αυξάνεται η αναλογία καρπών προς άνθη. Επιμηκύνεται ο γυρεοσωλήνας αυξαίνοντας την καρπόδεση.
- Αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της δράσης του Βορίου έως και 70% όταν συνδυάζεται με Φύκια και άλλα αντιοξειδωτικά.
- Προτιμάω Χαρμάνια Βορίου με Άζωτο, Ψευδάργυρο, Σίδηρο, Χαλκό, Μολυβδαίνιο, Ασβεστίου.
- Συνδυάζω με φουλβικά οξέα (Τα φουλβικά οξέα είναι μερικά από τα καλύτερα βιοδιεγερτικά προϊόντα στη φύση, βελτιώνοντας την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, έχουν ταχύτερη δράση και αποτελούν εξαιρετικά διαφυλλικά σκευάσματα, βελτιώνουν την πρόσληψη μεταλλικών στοιχείων, διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών και βελτιώνουν τη φυσική αντίσταση του φυτού στις περιβαλλοντικές πιέσεις. Το φουλβικό οξύ έχει πολύ μικρότερο μοριακό βάρος και είναι περισσότερο βιολογικά ενεργό. Επίσης, το συγκεκριμένο οξύ όχι μόνο περιβάλλει τα ανόργανα ιόντα, αλλά μπορεί επίσης να τα μεταφέρει μέσω της κυτταρικής μεμβράνης και να τα απελευθερώσει μέσα στο φυτικό κύτταρο. Αυτό σημαίνει ότι το φουλβικό οξύ παράγει ένα εξαιρετικό προϊόν εφαρμογής φυλλώματος, επιτρέποντας την καλύτερη απορρόφηση των ιχνοστοιχείων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος μέσω των φύλλων. Το φουλ βικό οξύ επίσης διεγείρει τους μεταβολισμούς των φυτών, γεγονός που καθιστά τις επεξεργασίες φουλβικού οξέος έναν εξαιρετικό τρόπο για να διορθωθούν γρήγορα οι ανεπάρκειες ιχνοστοιχείων, ενώ ταυτόχρονα διεγείρεται η ανάπτυξη των φυτών. Προσθήκη εκχυλισμάτων φυκιών. Τα φουλβικά οξέα είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με εκχυλίσματα φυκιών. Τα εκχυλίσματα φυκιών περιέχουν φυσικές φυτικές ορμόνες ανάπτυξης όπως αυξίνες και κυτοκινίνες. Τα φουλβικά οξέα συγκρατούν τις αυξίνες σε ανταλλάξιμη μορφή για να ενισχύσουν τις επιδράσεις τους στα φυτά. Μια προτεινόμενη αναλογία είναι 5:2 φουλβικά οξέα προς φύκια. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα φυτά αρχίζουν να ανταποκρίνονται στα φουλβικά οξέα σε μόλις τέσσερις ώρες και η έντονη ανάπτυξη των ριζών και η ανάκαμψη του στρες είναι συχνά εμφανής σε σύντομο χρονικό διάστημα.).
- Το Βόριο και το Μολυβδαίνιο βοηθάει την σταθεροποίηση του Αζώτου.
- Το Βόριο με φαινολικές ενώσεις (Αντιοξειδωτική Δράση) προστατεύει από ελεύθερες ρίζες (Τα άτομα που διαθέτουν πλήρη εξωτερική στιβάδα είναι σταθερά. Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά ασταθή άτομα που στην προσπάθειά τους να συμπληρώσουν τα ηλεκτρόνια που τους λείπουν από την εξωτερική τους στιβάδα αποσπούν ηλεκτρόνια από γειτονικά μόρια, καθιστώντας και τα μόρια αυτά ελεύθερες ρίζες. Το αποτέλεσμα είναι να ξεκινά μια καταστρεπτική αλυσίδα, να καταστρέφεται η διπλή ημιδιαπερατή μεμβράνη των κυττάρων και να προκαλούνται σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες σε αυτά) και τις ασθένειες τα φυτά.
- Υποχρεωτικά μετά την συγκομιδή των καρπών ραντίζουμε τις ελιές με χαλκό για μύκητες και με σκευάσματα Καλίου, Βορίου και Ψευδάργυρου. Επίσης προσθέτω και όποια άλλα ιχνοστοιχεία λείπουν μετά από φυλλοδιαγνωστική εξέταση. Το Βόριο και τον Ψευδάργυρο η ελιά τα απαιτεί κατά την περίοδο της άνθησης. Το Κάλιο σε συνδυασμό με αμινοξέα βοηθάει να θωρακιστεί η ελιά σε περιοχές με παγωτό κατά το χειμώνα. Σε έδαφος πλούσιο σε άργιλο η πρόσληψη Βορίου και Ψευδάργυρου είναι σχεδόν αδύνατη, οπότε βοηθάω διαφυλλικά.
- Μετασυλεκτικά δεν ενεργοποιώ την λειτουργία του δέντρου, με λιπάσματα όπως Μολυβδαίνιο (ενεργοποιεί το άζωτο) και άζωτο. Αφήνω το δέντρο να ξεκουραστεί ή αλλιώς να πιεστεί η ανάπτυξή του προς όφελος της επικείμενης καρποφορίας.
- Συστημα διαφυλλικής λίπανσης ελιάς
1. Μετά την συγκομιδή έως αρχή ανάπτυξης των οφθαλμών (Χειμώνας)
- Χειμερινό βόριο: Ο συνδυασμός βόριου (B) [Borplex] , μα γνήσιου (Mg) και ψευδάργυρου (Zn) [Folichel Zn], αυξάνει το ιξώδες των χυμών στον κορμό του δέντρου, με αποτέλεσμα την αποτελεσματική προστασία του από την παγωνιά. (Θερμοκρασίες κάτω από 12οC )
- Μετά το κλάδεμα: Το 90% των ετήσιων αναγκών της σε άζωτο (N) [Fruitonic Vega] υπάρχει αμέσως μετά το κλάδεμα (Φεβρουάριο – Απρίλιο). Η παροχή άμεσου αζώτου διαφυλλικά στο δέντρο βοηθάει να δημιουργήσει δεύτερες και τρίτες καρποφόρες διακλαδώσεις, ενώ αποφεύγεται ο σχηματισμός λαίμαργων κλαδιών. Έτσι επιτυγχάνεται η αύξηση της παραγωγής των ανθών, και κατ’ επέκταση των καρπών. Με τη σωστή τροφοδότηση της ελιάς με άζωτο σε αυτήν την φάση, επιτυγχάνεται η καρπόδεση κάθε χρόνο.
- Εαρινό βόριο: (Χηλικό Βόριο)
- Μετά από 15-20 μέρες: Κρίνεται απαραίτητη η αναπλήρωση του βορίου, διότι το μεγαλύτερο μέρος του έχει καταναλωθεί ως το τέλος της πρώτης φάσης. Η τροφοδότηση με βόριο σε αυτό το σημείο συνεχίζει ομαλά την επιτάχυνση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.
2. Μετά την αρχή ανάπτυξης των οφθαλμών μέχρι την πριν την άνθηση
- Ο φώσφορος (P) έχει πολύπλευρο ρόλο στην ελιά. Βοηθά στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του ριζικού συστήματος, προωθεί την καρπόδεση και αυξάνει τα λιπαρά και τα σάκχαρα στον καρπό (επιταχύνοντας τους πολυμερισμούς των πρωτεϊνών, των σακχάρων και των τριγλυκεριδίων). Επίσης βοηθά στην ανάπτυξη μεγαλύτερης αλυσίδας στα μακρομόρια, εμπλουτίζοντας έτσι τον καρπό σε ελαϊκό και λινολενικό οξύ (δομικά στοιχεία του ελαιόλαδου).
- Μετά από 15-20 μέρες: Με τον συνδυασμό φωσφόρου (P), καλίου (K) και μαγνησίου (Mg), συνεχίζουμε την τροφοδότηση της ελιάς με φώσφορο, ενώ παράλληλα προετοιμάζουμε το δέντρο για την επόμενη φάση, αυξάνοντας σταδιακά το κάλιο. Το μαγνήσιο και το ασβέστιο (Ca) [Calciplex], είναι απαραίτητα στοιχεία στα πυρηνόκαρπα. Προωθούν την ελαστικότητα του περιβλήματος των καρπών, κάνοντας του ανθεκτικότερους σε ασθένειες και σε έντομα, και ταυτόχρονα βοηθούν την παραγωγή ξηλίνης και λιγνίνης, στοιχεία απαραίτητα για τον σχηματισμό του πυρήνα του καρπού.
3. Αρχή ανάπτυξης καρπού μέχρι πριν την συγκομιδή
- Στο σημείο αυτό τροφοδοτούμε με το τελευταίο φώσφορο του έτους, συνεχίζουμε την αύξηση του καλίου, σε συνδυασμό με βόριο ( γενικός συντελεστής ανάπτυξης ).
- Μετά από 15-20 μέρες:
- Αυξάνουμε απότομα τα επίπεδα καλίου, ώστε να διεγερθεί ο φυσικός αυτοματισμός του δέντρου που το αναγκάζει να προωθήσει τα ζωτικά συστατικά και τους χυμούς του στον καρπό, που προκαλεί την αύξηση του βάρους του.
Λόγω των χαμηλών επιπέδων αζώτου και των αυξημένων επιπέδων του καλίου, εμποδίζεται αυτόματα η παραγωγή λαίμαργων κλάδων.
- Η τελική δόση εφαρμόζεται στην τελική φάση καρπόδεσης.
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021
Διαφυλλική Λίπανση Ελιάς
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου