Υλικά
Εκχύλισμα Χαμομηλιού. Βράζουμε μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένο χαμομήλι σε ένα μπρίκι αποταγμένο νερό. Αφού κρυώσει λίγο ζυγίζουμε 50gr.
Βήμα 2.
Καυστικό Νάτριο (NaOH). Σε εξωτερικό αεριζόμενο χώρο, ρίχνουμε την σόδα σιγά σιγά στο νερό και ποτέ αντίστροφα. Η αντίδραση είναι εξώθερμη οπότε το διάλυμα θα θερμανθεί περίπου στους +80C. Δεν εισπνέουμε τους ατμούς, όχι επαφή με τα μάτια.
Βήμα 3.
Λάδια. Τα ζεσταίνουμε στους 40C.
Βήμα 4.
Ανάμιξη Λαδιών και Διαλύματος NaOH. Όταν και τα δύο μίγματα φτάσουν τους 40-45° προσθέτουμε το διάλυμα της σόδας στα λάδια σιγά σιγά και ποτέ αντίστροφα ανακατεύοντας συνεχώς. (Η θερμοκρασία των λαδιών και η θερμοκρασία του διαλύματος της καυστικής σόδας θα πρέπει να είναι ίδιες). Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε το εκχύλισμα του χαμομηλιού.
- Ελαιόλαδο 450gr
- Έλαιο καρύδας 200gr
- Φοινικέλαιο 100gr
- Καστορέλαιο 100gr
- Καυστική σόδα ( ΝαΟΗ, υδροξείδιο νατρίου) 119gr
- Αποσταγμένο νερό 223gr
- ΄Εγχυμα χαμομηλιού 50gr
(Καυστική Σόδα: 119gr, Νερά: 273gr, Λάδια 950gr)
Αναλογία (Καυστική Σόδα, Νερά, Λάδια): 1 - 2,3 - 8
Βήμα 1.Εκχύλισμα Χαμομηλιού. Βράζουμε μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένο χαμομήλι σε ένα μπρίκι αποταγμένο νερό. Αφού κρυώσει λίγο ζυγίζουμε 50gr.
Βήμα 2.
Καυστικό Νάτριο (NaOH). Σε εξωτερικό αεριζόμενο χώρο, ρίχνουμε την σόδα σιγά σιγά στο νερό και ποτέ αντίστροφα. Η αντίδραση είναι εξώθερμη οπότε το διάλυμα θα θερμανθεί περίπου στους +80C. Δεν εισπνέουμε τους ατμούς, όχι επαφή με τα μάτια.
Βήμα 3.
Λάδια. Τα ζεσταίνουμε στους 40C.
Βήμα 4.
Ανάμιξη Λαδιών και Διαλύματος NaOH. Όταν και τα δύο μίγματα φτάσουν τους 40-45° προσθέτουμε το διάλυμα της σόδας στα λάδια σιγά σιγά και ποτέ αντίστροφα ανακατεύοντας συνεχώς. (Η θερμοκρασία των λαδιών και η θερμοκρασία του διαλύματος της καυστικής σόδας θα πρέπει να είναι ίδιες). Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε το εκχύλισμα του χαμομηλιού.
Βήμα 5.
Σημείο Πήξης (trace). Χτυπάμε το μίγμα με μίξερ σε χαμηλές στροφές με κρούση μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ο χρόνος ανακατέματος μικραίνει από την υψηλότερη θερμοκρασία, την μεγαλύτερη ταχύτητα ανακατέματος, τα αρώματα που βάζουμε, τους άργιλους που τραβού το νερό, τα στερεά βούτυρα που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε. Ο χρόνος ανακατέματος μεγαλώνει από το μεγαλύτερο βαθμό υπερλίπανσης και το μεγαλύτερο ποσοστό νερού. Όταν το μίγμα αρχίσει να "αφήνει" ίχνος (trace), το μίγμα είναι έτοιμο να καλουπωθεί.
Σημείο Πήξης (trace). Χτυπάμε το μίγμα με μίξερ σε χαμηλές στροφές με κρούση μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ο χρόνος ανακατέματος μικραίνει από την υψηλότερη θερμοκρασία, την μεγαλύτερη ταχύτητα ανακατέματος, τα αρώματα που βάζουμε, τους άργιλους που τραβού το νερό, τα στερεά βούτυρα που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε. Ο χρόνος ανακατέματος μεγαλώνει από το μεγαλύτερο βαθμό υπερλίπανσης και το μεγαλύτερο ποσοστό νερού. Όταν το μίγμα αρχίσει να "αφήνει" ίχνος (trace), το μίγμα είναι έτοιμο να καλουπωθεί.
- Στο ελαφρύ ίχνος μπορώ να προσθέσω κατά σειρά χρωστικές ουσίες, γάλα και αρώματα.
- Στο μέτριο ίχνος μπορώ να προσθέσω αποξηραμένα βότανα, σπόρους και άλλα για πίλινγκ.
Καλούπωμα. Χύνουμε το σαπούνι στο καλούπι. Σκεπάζουμε το καλούπι καλά για να διατηρήσουμε την θερμοκρασία.
Βήμα 7.
Κόψιμο και Ωρίμανση. Ξεκαλουπώνουμε το σαπούνι σε περίπου 24 ώρες αφού έχει στερεοποιηθεί. Το κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και το αφήνουμε να "ωριμάσει" για 40 ημέρες σε μέρος που αερίζεται χωρίς υγρασία. Το σαπούνι είναι πλέον έτοιμο.
Χρήσιμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου