Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Ψυκτικά

πηγή: Άκης Τζογαδόρος, Πάτρα, 6947-035363.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλιματιστικών και για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τι χρειαζόμαστε θα πρέπει να ξέρουμε τα έξεις: πόσα btu είναι:

9000btu: Το συγκεκριμένο είναι για δωμάτια μέχρι 20 τμ. Οι σωλήνες που χρησιμοποιεί είναι ¼" και 3/8" και καλώδια ανάλογα τις εντολές που δουλεύει, συνήθως είναι 3/1,5 ή 5/1.

12000btu:  Είναι συνήθως για μεγαλύτερα δωμάτια ή για σαλόνια μέχρι 30 τμ. Οι σωλήνες που χρησιμοποιεί το απλό συμβατικό είναι ¼" με 1/2" εκτός αν είναι inverter που σε αυτή την περίπτωση τις περισσότερες φορές χρησιμοποιεί 1/4" με 3/8" και καλώδια το ίδιο με το 9000btu.

18000btu: Είναι συνήθως για σαλόνια και χώρους μέχρι 40τμ. Οι σωλήνες που χρησιμοποιει είναι 1/4" με ½" και καλώδια συνήθως 5/1,5 αλλά κάποια inverter δουλεύουν και με 3/1.5.

24000btu: Κλιματιστικό για χώρους μέχρι 50 τμ. Οι σωλήνες που χρησιμοποιει είναι 1/4" με 5/8" αλλά και 3/8" με 5/8" ανάλογα το κλιματιστικό και την εταιρία. Τα καλώδια είναι σίγουρα περισσότερα από τα μικρότερα κλιματιστικά που συνήθως είναι 5/2,5 ή 7/2,5. Εδώ χρησιμοποιούμε πιο χοντρά καλώδια γιατί έχουμε αρκετά amber.

ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΘΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Χρειαζομαστε γνώσεις κτιρίου που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τις τρύπες που χρειαζόμαστε για το κλιματιστικό. Οι τρύπες που θα κάνουμε είναι οι εξής: τρύπα μέχρι 4,5cm διάμετρο για να βγουν εξω οι σωλήνες με τα καλώδια εντολών και η αποχέτευση. Έπειτα τρύπες στήριξης εσωτερικής βάσης με 6αρι τρυπάνι και τρύπες στήριξης για τις εξωτερικές βάσεις με  10αρες με σκρινετα.
Αφού τελειώσουμε με τις τρύπες, περνάμε τα καλώδια εντολών στο εσωτερικό μηχάνημα και τα βιδόνουμε. Μετά μετράμε πόσο σωλήνα χρειαζόμαστε, κόβουμε και κάνουμε εκχυλώσεις για να συνδεθούν στην εσωτερική μονάδα (προσοχή μη ξεχάσουμε να βάλουμε κόλα σπυρωματων στα ρακόρ για τυχών διαρροές). Περνάμε μονώσεις, τοποθετούμε την αποχετευση και τυλίγουμε με πλατιά τεφλοταινία για να μη ξεραθεί η μόνωση (πρέπει να προσέξουμε να μη σφίξουμε πολύ την ταινία και χάσει την ιδιότητα της η μόνωση).
Ταπώνουμε τους σωλήνες με ταινία έτσι ώστε να μην μπουν χώματα όπως θα τις περνάμε από την τρύπα που έχουμε κάνει ίδη. Περνάμε τους σωλήνες στην τρύπα και κουμπώνουμε το μηχάνημα στη βάση του.
Έπειτα πάμε έξω και κουρμπάρουμε τους σωλήνες έτσι ώστε να πέφτει το τέλος των σωληνώσεων στις βαλβίδες της εξωτερικής μονάδας και τοποθετούμε την εξωτερική μονάδα στη βάση της.
Μετράμε τις σωλήνες, κόβουμε αν χρειαστεί,  κάνουμε εκχυλώσεις και βιδώνουμε πάνω στη μονάδα, περνάμε και τις εντολές (καλώδια) και πάμε στην τελική φάση και σημαντικότερη. Συνδέουμε την  αντλία με τα μανόμετρα και στη συνέχεια στην εξωτερική μονάδα. Το αφήνουμε περίπου 15 λεπτά να κάνει κενό. Αφού τελειώσει κλείνουμε πρώτα τις βάνες στα μανόμετρα και έπειτα της αντλίας. Περιμένουμε για διαρροή. Αν έχει διαρροή θα ανέβει η βελόνα του μανομέτρου, αν όχι συνεχίζουμε τη διαδικασία απελευθέρωσης ψυκτικού υγρού με άνοιγμα της αντίθετης βαλβίδας από τη μονάδα και όταν ανέβει το μανόμετρο στα 20 psi τότε βγάζουμε το λάστιχο του μανομέτρου από τη μονάδα, ανοίγουμε τέρμα τη μια βαλβίδα και κάνουμε αντίστοιχα το ίδιο και στην άλλη. Βάζουμε ρεύμα και ανάβουμε για έλεγχο.


***
Για να ανοίξει το κύκλωμα του φρέον σε νέο air-condition πρέπει να κάνω πρώτα κενό, να φύγει όλος ο αέρας. Το μηχάνημα αρχικά έχει φρένο για 15 μέτρα σωλήνωσης. Για κάθε επιπλέον ένα μέτρο σωλήνωσης θέλω 40 γραμμάρια φρέον. Αν δεν αφαιρέσω τον αέρα που περιέχει και υγρασία τότε το μηχάνημα θα χαλάσει και δεν θα αποδείδει σωστά.

***
Για να κάνω κενό συνδέω το μηχάνημα με την υποδοχή κάτω από το μανόμετρο (χαμηλή πίεση (1/4" - μπλε) υψηλή πίεση (3/8" - κόκκινο)) και την κεντρική υποδοχή του μανομέτρου με την αντλία κενού.   Όταν τελειώσω περιμένω να δω αν έχει διαρροή.


 Συνδέουμε τον εύκαμπτο σωλήνα (μπλε χρώμα) του σταθμού μανόμετρου από την υποδοχή κάτω από το μανόμετρο χαμηλής πίεσης με την υποδοχή συντήρησης της εξωτερικής μονάδας (παχύς σωλήνας της φάσης "αερίου").
Οι βάνες στις βαλβίδες του μηχανήματος (ανοιχτές με εξάγωνο κλειδί) πρέπει να είναι κλειστές.
Συνδέουμε το σωλήνα πλήρωσης (κίτρινο) από το μεσαίο εξάρτημα του σταθμού συλλογής στην αντλία κενού.
Ενεργοποιώ την αντλία.
Ανοίγω τη βαλβίδα χαμηλής πίεσης (μπλε, κάτω από το μπλε μανόμετρο) στο σταθμό μανόμετρου. Η διαδικασία εκκένωσης έχει ξεκινήσει.
Περιμένουμε από 15 λεπτά έως μισή ώρα (όσο μεγαλύτερη είναι η γραμμή freon, τόσο μεγαλύτερη) μέχρι η βελόνα του μανόμετρου να πέσει κάτω από το μηδέν.
Απενεργοποιώ την αντλία και περιμένω για μέγιστο καθαρισμό από υγρασία και αέρα. Θα χρειαστούν περισσότερα από 30 λεπτά.
Κλείνω την μπλε βαλβίδα στο σταθμό μανόμετρου, μόνο μετά από αυτό - αποσυνδέω την αντλία κενού.
Χωρίς άνοιγμα της μπλε βαλβίδας και χωρίς αφαίρεση του μπλε σωλήνα από τη βαλβίδα του μηχανήματος, ανοίγω τις δύο βάνες στο εξωτερικό μηχάνημα με Άλλεν κλειδιά, αφήνω το freon στο κύκλωμα. 
Στη συνέχεια, μπορώ να αποσυνδέσω τον μπλε σωλήνα.
Ακολουθώ το βέλος του μπλε μανόμετρου. Καθώς ο βαθμός αδράνειας της ατμόσφαιρας του ψυκτικού κυκλώματος αυξάνεται, θα πρέπει να φτάσει στο μηδέν. Ανάλογα με την ικανότητα της αντλίας και το μήκος της γραμμής freon, το κενό θα διαρκέσει 15-20 λεπτά.

Στη συνέχεια, απενεργοποιώ την αντλία (μην αποσυνδέσετε!) Και ακολουθώ τη βελόνα μετρητή για 30 λεπτά. Η πίεση διατηρείται - όλα είναι καλά, μπορώ να γεμίσετε το κύκλωμα με ψυκτικό

***
Αποσύνδεση κλιματιστικού

Θέτω σε λειτουργία το air-condition στην ψύξη και μετά κλείνω την βάνα της χαμηλής πίεσης. Περιμένω περίπου 20 seconds και κλείνω και την βάνα της υψηλής. Το φρέον έχει μαζευτεί και μπορώ να αποσυνδέσω το μηχάνημα. 

***

Πιθανές βλάβες

1.      Μείωση απόδοσης, μπορεί να είναι βουλωμένα τα φίλτρα όποτε χρειάζεται άμεσα συντήρηση ή να έχει διαρροή ψυκτικού υγρού, σε αυτή την περίπτωση επειδή το ψυκτικό  κύκλωμα είναι κλειστού τύπου  και δεν δικαιολογείται να έχει διαρροή πρέπει να ψάξουμε να βρούμε από που χάνει ψυκτικό υγρό να διορθώσουμε την βλάβη και στη συνέχεια να συμπληρώσουμε υγρά.

Με αυτόν τον τρόπο δε θα ξανά χρειαστεί να συμπληρώσουμε ψυκτικό υγρό.

 

2.      Δεν δουλεύει καθόλου

Όταν η μονάδα δεν ακούει σε καμία εντολή πρώτα κοιτάμε το ρεύμα στον πίνακα μήπως έχει πέσει καμία ασφάλεια για κάποιο λόγο.

Αν δεν έχει πέσει, τότε κοιτάμε την ασφάλεια της εσωτερικής μονάδας που βρίσκεται στην ππλακέτα

Αν και η ασφάλεια είναι εντάξει, τότε ψάχνουμε όλη τη καλωδίωση.

 

3.      Εάν ανάβει και δεν αποδίδει

τότε πρέπει να δούμε αν έχει καεί ο πυκνωτής της εξωτερικής μονάδας και δεν εκκινεί το μοτέρ.

Ή να έχει διαρροή ψυκτικού υγρού αλλά σε αυτή την περίπτωση πολύ μεγαλύτερη από πριν όπως αναφέραμε.

Εάν ο πυκνωτής είναι εντάξει τότε πρέπει να μετρήσουμε με το πολυήμερο το μοτέρ της μονάδας να δούμε εάν έχει καεί η δε δουλεύει στα σωστά amber.

 

4.      Διαρροή νερού στην εσωτερική μονάδα.

Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να έχει βουλώσει η αποχέτευση, οπότε με μια ατσαλίνα περνώντας από μέσα προς τα έξω να ελευθερωθεί.

Και υπάρχει και η περίπτωση να έχουμε βάλει έναν δοχείο να κρατάμε τα νερά της αφηγρανσης γτ μπορεί να μην έχει κοντά λούκι το μπαλκόνι, εάν όμως καλύψει το νερό την αποχέτευση θα κάνει επιστροφή και θα τα γυρίσει μέσα.

 

5.      Δουλεύει στο ζεστό και όχι στο κρύο και το αντίστροφο.

Εάν δε γυρνάει ενώ του δίνουμε την εντολή τότε πρέπει να ελέγξουμε την τετράωδη βαλβίδα που κάνει αυτή τη δουλειά.

Πρέπει να απομονώσουμε τα καλώδια και να της δώσουμε 220 volt να δούμε εάν ανοίγει και κλείνει αντίστοιχα.


***
Αir-condition inverter

1/4" χαμηλή πίεση - υγρού 
3/8" υψηλή πίεση - αερίου 

Διαλέγω χαλκοσωλήνα με 1mm πάχος.

***
Καθαρίζω πρώτα τα στοιχεία του μηχανήματος και μετά κοιτάω για την βλάβη. 

***
Υψηλή πίεση κυκλώματος φρέον σημαίνει ακαθάριστα στοιχεία μηχανήματος, χαλασμένο μοτέρ, αέρας - υγρασία στο κύκλωμα του φρέον. Κοιτάζω με αμπεροτσιμπίδα τα amber στο μοτέρ.

***
Αν το μοτέρ ανοιγοκλείνει αλλάζω τον πυκνωτή που είναι κάτω απο το καπάκι στο εξωτερικό μηχάνημα. Προσέχω μην με χτυπήσει το ρεύμα. Βγάζω φωτογραφία την συνδεσμολογία των καλωδίων. 

***
Εργαλεία:
        1. Εκχυλωτής
        2. Αντλία κενού
        3. Ξύστρα
        4. Δύο Γαλλικά κλειδιά
        5. Μανόμετρο
        6. Αμπεροτσιμπίδα
        7. Συσκευή πλήρωσης φρέον
        8. Κόφτης χαλκοσωλήνα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου