Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Καταπολέμηση Ακάρεων της Ελιάς

Τα Ακάρεα Eriophyidae (Eriophyes oleae, Aceria oleae) τρέφονται με τα νεαρά φύλλα, τις ταξιανθίες και τους καρπούς. Έτσι πέρα του ότι τα δέντρα εξασθενούν οδηγούμαστε σε μείωση ανθοφορίας και καρπόπτωση. Ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης των Ακάρεων είναι πρωτίστως οι ήπιες καιρικές συνθήκες. 

Τα συμπτώματα είναι:

  • οι παραμορφώσεις των φύλλων, 
  • καστανές ανάγλυφες κηλίδες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και 
  • ακανόνιστες χλωρώσεις (κιτρινίσµατα) στην επάνω επιφάνεια. 

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ψεκασμό με:

  • Θερινό πολτό (Παραφινικά λάδια) [καταπολέμηση ταυτόχρονα και των νεαρών προνυμφών της ψύλλας (βαµβακάδας) και των κοκκοειδών (πολλίνια, παρλατόρια, ασπιδιωτός)]
  • abamectin (επιτραπέζιες ̟ποικιλίες)
  • Βρέξιμο θειάφι (πράσινη ελιά Χαλκιδικής)

όταν στην ακραία βλάστηση έχουν σχηματιστεί τρία (3) έως τέσσερα (4) ζεύγη νέων φύλλων και τα άνθη είναι κλειστά (δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη της άνθισης). 

Ψεκασμοί με πυρεθρίνες (σκευάσματα σε -thrin) την άνοιξη ευνοούν τα Ακάρεα.

Ο κατάλληλος χρόνος για την εφαρμογή σκευασμάτων θείου στην καλλιέργεια της ελιάς για την αντιμετώπιση των ακάρεων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η εποχή του χρόνου, οι κλιματικές συνθήκες, η ένταση της προσβολής και ο τύπος του σκευάσματος.

Γενικά, η χρήση θείου για την καταπολέμηση των ακάρεων συνήθως πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής φάσης της καλλιέργειας, όταν τα ακάρεα είναι πιο ενεργά και η δραστηριότητά τους είναι έντονη. Οι πιο κρίσιμοι χρόνοι είναι:

  1. Πριν την ανθοφορία (Φεβρουάριος-Μάρτιος): Εφαρμόζεται όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των ακάρεων και πριν από την άνθηση της ελιάς, καθώς τότε τα ακάρεα είναι πιο ευάλωτα.

  2. Αμέσως μετά την ανθοφορία (Μάιος-Ιούνιος): Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ακάρεα μπορεί να πολλαπλασιάζονται γρήγορα, οπότε η εφαρμογή θείου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης.

  3. Καλοκαίρι (Ιούλιος-Αύγουστος): Αν παρατηρηθούν σοβαρές προσβολές, μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον εφαρμογές, κυρίως σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες.

Η συχνότητα και ο χρόνος εφαρμογής εξαρτώνται από την ένταση της προσβολής και τις κλιματικές συνθήκες. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα προσβολής και να προσαρμόζετε τη στρατηγική θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας.

Προσοχή:

  • Η εφαρμογή θείου πρέπει να γίνεται όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 30°C, καθώς σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στα φύλλα της ελιάς.
  • Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγεται η εφαρμογή θείου κοντά σε εποχές όπου η ελιά βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης καρπού ή ανθοφορίας, εκτός αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου