Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Άρθρα για την καλλιέργεια της Ελιάς

  1.  Η περίσσεια αζώτου θα μπορούσε να μειώσει τη μακροζωία του ωαρίου στον ίδιο βαθμό με την ανεπάρκεια αζώτου και υποδηλώνουν τη σημασία της διατήρησης επαρκούς κατάστασης αζώτου για πιθανή γονιμοποίηση και καρπόδεση.
    • R. Fernandez-Escobar, A. Ortiz-Urquiza, M. Prado, HF Rapoport, Nitrogen status effect on olive tree flower quality and ovule longevity, Environmental and Experimental Botany. ResearchGate, DOI: 10.1016/j.scienta.2017.06.029
  2. Ο αριθμός των καρπών αυξήθηκε γραμμικά με την ακτινοβολία, όπως και ο αριθμός των ταξιανθιών. Ο υψηλότερος αριθμός καρπών, η μικρότερη ακτινοβολία συσχετίστηκε πολύ έντονα

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Επίδραση των ψεκασμών φυλλώματος νιτρικού ασβεστίου και γιβερελικού οξέος στην καρποφορία και την ποιότητα των καρπών των ελιών.

Eπίδρασης των διαφυλλικών εφαρμογών νιτρικού ασβεστίου σε 3% που παρέχεται με (γιβερελικό οξύ) στα 10 ppm και 20 ppm σε πλήρη άνθηση (μέσα Απριλίου), στο στάδιο της καρπόδεσης (μέσα Μαΐου) και στο κουκούτσι στάδιο σκλήρυνσης της ελιάς. 

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην καρπόδεση, την ανάπτυξη και την ωρίμανση των καρπών. Νιτρικό ασβέστιο σε 3 % συν GA στα 10 και 20 ppm εφαρμόστηκαν ως διαφυλλικοί ψεκασμοί σε τρία στάδια, μέσα Απριλίου, μέσα Μαΐου και κατά τη διάρκεια της σκλήρυνσης.