Λίστα διάφορων διαπιστώσεων - κανόνων για τις καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να ακολουθούμε κατά την διάρκεια του έτους.
- Κόβουμε τα χόρτα γύρω από τις ελιές. Η κοπή τους τώρα που δεν έχουν "ψωμώσει" είναι εύκολη και γρήγορη. Επίσης τα κομμένα λειτουργούν ως μιας μορφής εδαφοκάλυψης που εμποδίζουν σε ένα βαθμό από το να βγουν νέα. Τέλος επαναφέρουν στο έδαφος σαπίζοντας, θρεπτικά συστατικά. Επίσης αυξάνεται η θερμοκρασία του εδάφους παρέχοντας έτσι προστασία από παγετούς.
- Με την πτώση της θερμοκρασίας Αύγουστο - Σεπτέμβριο ψεκάζουμε με κάλιο.
- Πριν τις πρώτες βροχές ψεκάζουμε με οξύ χλωριούχο χαλκό που είναι ο λιγότερο τοξικός (ψεκάζεται και το καλοκαίρι) ή stroby ή Syllit και διαφυλλικά λιπάσματα καλίου ή οργανικού καλίου. Οι ψεκασμοί χαλκού ελέγχουν τα παθογόνα των φυτών επειδή τα ιόντα χαλκού μετουσιώνουν τις πρωτεΐνες, καταστρέφοντας έτσι τα ένζυμα που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία των κυττάρων. Ο χαλκός μπορεί να σκοτώσει κύτταρα παθογόνων στις επιφάνειες των φυτών, αλλά μόλις το παθογόνο εισέλθει στον ιστό του ξενιστή, αυτό πλέον δεν αποτελεί στόχο για το χαλκό. Έτσι, οι ψεκασμοί χαλκού δρουν ως προστατευτικές μυκητοκτόνες/βακτηριοκτόνες θεραπείες, αλλά δεν έχουν καμία δραστηριότητα μετά τη μόλυνση.
- Περιμένουμε ένα μήνα τουλάχιστον για συγκομιδή από τον τελευταίο ψεκασμό.
- Έντεκα τουλάχιστον ημέρες πρίν τη συγκομιδή ψεκάζουμε με ethrel top sl για πρόωρη ορίμανση και ευκολότερη συγκομιδή.
- Η πρώιμη συγκομιδή βοηθάει τις ελιές
- να έχουν περισσότερο χρονικό διάστημα να προετοιμαστούν για την νέα σοδειά.
- Δεν έχω απώλειες καρπών.
- Άρα δεν έχω εστίες μόλυνσης, δεν έχω δάκους για επώαση την νέα χρονιά
- Μαζεύω τον καρπό με χαμηλές υγρασίες
- έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας
- βρίσκουμε ευκολότερα εργατικό δυναμικό
- έχω μικρούς χρόνους αναμονής στα ελαιοτριβεία
- Κλάδεμα όχι με το μάζεμα.
- Μέσα σε τρεις ημέρες από την συγκομιδή ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό. Προτιμούμε υγρό βορδιγάλειο Boldelesa της Agrology.
- Ρίχνουμε οργανική ουσία. Κομπόστ ή κοπριά. Μετά το μάζεμα.
- Σε περίπτωση παγετού ψεκάζουμε με βεταϊνη πριν τον παγετό και μετά τον παγετό ή την χαλαζόπτωση ψεκάζουμε με μυκητοκτόνο - βακτηριοκτόνο.
- Προστατευτικά μέτρα Έχουν σκοπό την άμεση προστασία των δένδρων στη διάρκεια των παγετών
- Ψεκασμοί με προστατευτικές ουσίες πριν τον παγετό. Χρησιμοποιούνται κυρίως χαλκούχα σκευάσματα (Κοσάϊντ, οξυχλωριούχος χαλκός και άλλα). Τα σκευάσματα αυτά έχουν τρεις επιδράσεις, τη σκληραγώγηση των ιστών των δένδρων, την παρεμπόδιση της εγκατάστασης βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό των παγοκρυστάλλων και την καθυστέρηση της άνθησης.
- Λίπανση με ικανοποιητικές αλλά όχι υπερβολικές ποσότητες καλίου και βορίου που αυξάνουν την αντοχή των δένδρων στο ψύχος.
Βόριο χρειάζεται περίπου 500gr βόρακα (50gr περίπου βόριο) το δέντρο για παραγωγή 50 κιλών καρπού. Κάλιο χρειάζεται περίπου (K2O 500gr το χρόνο) 1,5kgr Patantkali το χρονο για ελαιοποιήσιμες ξερικές παραγωγικές ελιές.
- Εφαρμογή οργανικών λιπασμάτων που αυξάνει τη συγκράτηση της υγρασίας του εδάφους.
- Η γλυκερίνη από μόνη της δρα προστατευτικά έναντι των παγετών ή σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτική δράση.
- Η μελάσα έδωσε καλά αποτελέσματα στην προστασία της ροδιάς και ροδακινιάς.
- Ψεκασμός με 2,4,5-Τ 15 ώρες πριν τον παγετό μείωσε τις ζημιές των χαμηλών θερμοκρασιών την άνοιξη στο στάδιο του μικρού καρπού.
- Ουσίες που καθυστερούν την άνθηση όπως ο καολινίτης και ασβεστούχες ουσίες, το ethrel και το ethephon, χρησιμοποιούνται πριν τον παγετό και καθυστερούν την έξοδο από το λήθαργο.
- Ασβέστωμα του κορμού των δένδρων
- Ουσίες που αυξάνουν την αντοχή των δένδρων Χρησιμοποιούνται διάφορα σκευάσματα όπως το Frostgard, η ουρία, ο καολινίτης, το cultar, το μυκητοκτόνο Captan, χαλκούχα σκευάσματα, θερινά έλαια και γιββερελίνες. Χρησιμοποιούνται επίσης οι βιταμίνες E, C που είναι αντιοξειδωτικές και η Vitamin E+glycerine.
- Αντιδιαπνευστικές ουσίες Εμποδίζουν την απώλεια νερού από τα κύτταρα και αυξάνουν την αντοχή τους στον παγετό. Είναι αποτελεσματικές μόνο σε παγετούς ψυχρών αέριων μαζών. Χρησιμοποιοίνται επίσης θερινά λάδια και η Πινολίνη. Οι ψεκασμοί γίνονται πριν και μετά τον παγετό.
- Οσμωρυθμιστικές ουσίες Αυξάνουν το οσμωτικό δυναμικό των κυττάρων και την αντοχή τους στο ψύχος. Εφαρμόζονται πριν και μετά τον παγετό. Τέτοιες ουσίες είναι η ουρία, οι βεταΐνες και η ζάχαρη.
- Προστατευτικά μέτρα αμέσως μετά τον παγετό, ψεκασμοί με:
- Ουρία.
- ethrel και ethephon 100 μέρη στο εκατομμύριο (100 ppm)
- βιταμίνες E, C 0,1% και γλυκερίνη 3%
- γιββερελλίνες ή ακόμη και χαλκούχα σκευάσματα (κοσάιντ 0,4%) ή άλλα μυκητοκτόνα (Κάπταν).
- Καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να δώσει ο συνδυασμός των πιο πάνω επεμβάσεων.
- Μετά το κλάδεμα ρίχνουμε μυκητοκτόνο.
- Δεν αφήνουμε κλαδέματα στο χωράφι.
- Δεν αφήνουμε τα ζιζάνια να μεγαλώσουν.
- Απαγορεύεται να ρίχνουμε σύνθετα λιπάσματα.
- Φροντίζουμε το χωράφι να είναι καθαρό από ζιζάνια όλο το χρόνο.
- Βορδιγάλειος πολτός σε υγρή μορφή. Το σκεύασμα λέγεται Boldelesa της εταιρείας Agrology. Μια παραλλαγή του βορδιγάλιου πολτού είναι ο βουργούνδιος πολτός ( Burgundy mixture ), στον οποίον η άσβεστος αντικαθίσταται από σόδα ( ΝaCO3.10H2O ).
- Το κλάδεμα αργά το Χειμώνα οψιμίζει την παραγωγή. Έχω έτσι μικρότερες πιθανότητες για ζημιές από τον παγετό.
- Αν κλαδέψω μετά την έκπτυξη των οφθαλμών η νέα βλάστηση θα είναι περισσότερο λαίμαργη από ότι αν κλαδέψεις πριν την έκπυξη των οφθαλμών.
- Ο φώσφορος ξεπλένεται δύσκολα. Το κάλιο κατά 40% περίπου σε αμμώδη εδάφη. Το άζωτο ξεπλένεται μπορεί και κατά 90%.
- Οι ελιές ζητάνε Κάλιο περίπου κατά την καρπόδεση και έπειτα. Μεγάλες ποσότητες Καλίου απαιτούνται κατά την ελαιοποίηση. Το Κάλιο για να το προσλάβουν οι ρίζες της ελιάς, απαιτείται αρκετά μεγάλη εδαφική υγρασία.
- Αν έχω μαζί πχ τρεις (3) βλαστούς, κόβω τον μικρότερο και τον μεγαλύτερο και αφήνω τον ενδιάμεσο.
- Σε ένα μπράτσο δεν κόβω όλους τους εσωτερικούς νέους βλαστούς, αφήνω έναν ή δύο γιατί αν τους κόψω όλους αυτοί θα ξαναβγούν.
- Οι συνθετικοί χηλικοί παράγοντες των λιπασμάτων. Τα πιο πολλά συνθετικά λιπάσματα περιέχουν έναν ή περισσότερους χηλικούς παράγοντες, όπως: EDTA, DPTA και EDDHA.► Το EDTA είναι το πιο οικονομικό και έχει καλύτερα αποτελέσματα σε εδάφη με χαμηλές τιμές pH, χαμηλότερες του 7.► Το DPTA είναι ένας χηλικός παράγοντας ο οποίος ανταποκρίνεται καλά σε εδάφη με υψηλότερες τιμές pH, μεγαλύτερες του 7,5.► Το EDDHA είναι το ακριβότερο από όλα αλλά και το πιο αποτελεσματικό, βάσει μελετών που έχουν διεξαχθεί.
- H glycine betaine (βεταΐνη) Bluestim μειώνει το στρες από τον παγετό στις ελιές.
- Καλλιεργητικές φροντίδες μετά από παγετό.
- Τα ζημιωμένα δέντρα πρέπει να αφεθούν ακλάδευτα μέχρι την έναρξη της νέας βλάστησης
- Τα δέντρα με συμπτώματα να κλαδεύονται τελευταία.
- Επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου) με ξηρό καιρό και καταστροφή τους με κάψιμο (τα βακτήρια επιβιώνουν μέσα στις κοιλότητες των όγκων σε μεγάλες ποσότητες και διασπείρονται εύκολα με το νερό όλη τη διάρκεια του έτους).
- Απολύμανση των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό.
- Tα φυτά δεν μπορούν να προσλάβουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος στις εξής περιπτώσεις:
- Όταν είναι στρεσαρισμένα: από αντίξοες καιρικές συνθήκες, από φτωχό έδαφος ή από παθολογικά αίτια
- Σε όξινα εδάφη: μειωμένη πρόσληψη Ν, P, K, Ca, Mg, S. Επίσης παρατηρείται υψηλή διαλυτότητα με κίνδυνο φυτοτοξικότητας (για Mn, Fe).
- Σε αλκαλικά εδάφη: μειωμένη πρόσληψη P, Fe, B, Mn, Cu, Zn
- Σε αμμώδη εδάφη: Έκπλυση θρεπτικών στοιχείων (π.χ. αζώτου (Ν))
- Σε πολύ υγρά εδάφη: έλλειψη Ο2
- Σε αλατούχα εδάφη
- Πίνακας πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων βάσει του εδαφικού PH
- Μια υψηλή περιεκτικότητα ενός στοιχείου μπορεί να αναστέλλει την απορρόφηση των στοιχεία που επισημαίνονται σε μπλε(1)NPKCaMgFeCuZnMnBNΆζωτοPΦώσφοροςKΚάλιοCaΑσβέστιοMgΜαγνήσιοFeΣίδηροςCuΧαλκόςZnΨευδάργυροςMnΜαγγάνιοBΒόριο
- Μυκόρριζα: Αγρονομικά Πλεονεκτήματα
- Αύξηση της απορρόφησης του νερού και των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά, ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αφομοίωση του φωσφόρου (P).
- Διεγείρει την ανάπτυξη των φυτών και αυξάνει τις αντοχές τους σε συνθήκες stress (ξηρασία, αλατότητα, φτωχά εδάφη, σε ακραία pH).
- Δημιουργεί εύρωστα και δυνατά φυτά. 4. Εξισσορροπεί τη βέλτιστη θρεπτική ισορροπία του φυτού, μεγιστοποιεί την παραγωγή και το οικονομικό αποτέλεσμα της καλλιέργειας. Προτείνεται για ποτιστικές ελιές.
- Τριχόδερμα: Αυξάνει την αντίσταση των φυτών σε stress από ασθένειες, δημιουργεί περισσότερα ριζικά τριχίδια, με αποτέλεσμα να μπορούν να απορροφούν πιο εύκολα το νερό και τα διάφορα θρεπτικά στοιχεία. Ο μύκητας αποικίζει στην εξωτερική επιφάνεια της ρίζας, καταστέλλοντας τη δυσμενή επίδραση των παθογόνων μικροοργανισμών του εδάφους, με αποτέλεσμα να έχουμε υγιή φυτά, με περισσότερη διάθεση των θρεπτικών στοιχείων, λιγότερο ευαίσθητα σε ασθένειες, και λιγότερες εφαρμογές με χημικά (μυκητοκτόνα) και λιπάσματα. Προτείνεται για ξερικές ελιές.
- Εφαρμογή Μυκόρριζα - Τριχόδερμα:
- Ελιές μέχρι 3 ετών 5gr
- Ελιές μέχρι 10 ετών 15gr
- Μεγάλες ελιές 25gr
- Απαιτείται θερμοκρασία εδάφους άνω των 15 βαθμών Κελσίου. Κατάλληλη εποχή εφαρμογής είναι ο μήνας Απρίλιος. Εφαρμόζεται μία φορά το έτος με ενσωμάτωση ή ποτίζουμε με διάλυμα νερού.
- Ρυθμός πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων από την ελιά
- Όλα τα ανόργανα (χαλκούχα μυκητοκτόνα) δρουν μόνο προστατευτικά, δηλαδή μετά την εγκατάσταση του παθογόνου μέσα στους φυτικούς ιστούς δεν καταπολεμούν την ασθένεια.
- Κατά την παρασκευή του Βορδιγάλειου πολτού επιδιώκεται ελαφρώς αλκαλικό παρασκεύασμα ph περίπου 7,7, ώστε η δράση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας να μην είναι ικανή να προκαλέσει όξινη αντίδραση και φυτοτοξικότητα.
- Τα πλατυφυλλα μακρια απο ελαιωνες.ειναι η φωλιες του δακου κ αλλων εχθρων.κατω απ τα φυλλα βρισκουν ισκιο κ υγρασια κ συχναζουν.
- Βλαστικά Στάδια Ελιάς
- Οι Μεσσήνιοι έμαθαν ότι η ελιά θέλει κόψιμο, όταν ο Ιμπραήμ έκοψε τις ελιές της περιοχής και στην συνέχεια πλημμύρισε ο κόσμος λάδι!!!
- Νέα δέντρα: Ριζοπότισμα με GREEN HUM ΚΑΙ GOLIATH.
- Προανθικά χρησιμοποιώ οργανικά μυκητοκτόνα (syllit, insignia, flint max, score) και όχι ανόργανα όπως ο χαλκός για αποφυγη φυτοτοξικότητας.
- Χρήσιμα απωθητικά είναι ο χαλκός, ο οποίος έχει καυστικό και βακτηριοστατικό αποτέλεσμα, ενεργώντας ενάντια στα βακτηρίδια που τοποθετούνται από τις μύγες με τα αυγά, προϊόντα με βάση το καολίνη, τα οποία ανακουφίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών και προϊόντα με βάση το ασβέστιο με κολλητικά που δίνουν σταθερότητα σε περίπτωση βροχής. Από την άλλη πλευρά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα με βάση τα συστατικά των βακτηριδιακών ειδών, Saccharopolyspora spinosa, τα οποία δρουν ως ακρυλτίδια. Εάν χρησιμοποιούνται μαζικές παγίδες, θα πρέπει να δημιουργούνται με πυκνότητα 15 ανά στρέμμα. Μπορούν να είναι έτοιμα ή εύκολα χειροποίητα με ένα μπουκάλι που περιέχει νερό και ουσίες όπως αμμωνία, ξύδι ή όξινο ανθρακικό άλας, μαζί με ακατέργαστα αποκόμματα γαύρου ή σαρδέλας.
- Αγριοράδικο-Πικραλίδα. Αν δείτε αγριοράδικο στο χωράφι σας σίγουρα έχετε μικρή έως καθόλου διαθεσιμότητα ασβεστίου από τα κολλοειδή του εδάφους. Σε κάθε περίπτωση, το ασβέστιο είναι σε έλλειψη ή είναι μη αφομοιώσιμο. Είναι πολυετές φυτό, πολύ δυναμικό, ενώ δεν ανταγωνίζεται τα γύρω καλλιεργούμενα φυτά λόγω του ότι το πολύ βαθύ ριζικό του σύστημα φθάνει σε βάθος έως και 1 μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πικραλίδα εκλύει αιθυλένιο, το οποίο επηρεάζει το ύψος και την βλάστηση των γειτονικών φυτών, και προκαλεί πρώιμη ωρίμανση των γύρω ανθέων και φρούτων. Το αγριοράδικο απορροφά από το έδαφος την διπλάσια ή και τριπλάσια ποσότητα σιδήρου σε σχέση με άλλα φυτά. Άρα η προσθήκη του στο κομπόστ είναι πολύτιμη. Το Αγριοράδικο στο χωράφι. Προτιμάει βαθιά και ισορροπημένα εδάφη. Το αγριοράδικο είναι η προσπάθεια της φύσης να εμπλουτίσει το έδαφος σε ασβέστιο. Το φυτό αυτό στέλνει τις ρίζες του περίπου 1 μέτρο βαθιά στη γη μεταφέροντας ασβέστιο και άλλα στοιχεία στην επιφάνεια. Οι γεωσκώληκες λατρεύουν το έδαφος γύρω από το αγριοράδικο. Εκμεταλλεύονται τις ρίζες των νεκρών φυτών για να διευκολύνουν τη διάνοιξη των στοών τους, ενώ οι σηπώμενες ρίζες είναι μία καλή πηγή κολλοειδών για τη διατροφή τους. Η παρουσία του αγριοράδικου μας δείχνει ότι τα υπολείμματα της οργανικής ουσίας στο έδαφος είναι μουχλιασμένα, και εμποδίζουν τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος. Αποτελεί και σύμπτωμα υπερβόσκησης. Επίσης δηλώνει την ύπαρξη ιζηματογενών αποθέσεων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και πιθανή δημιουργία κρούστας την οποία όμως μπορεί να διαπεράσει με το ριζικό του σύστημα.
- Η ΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΡΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ: Τα ΣΤΟΜΑΤΙΑ των φύλλων είναι ορθάνοιχτα να απορροφήσουν την υγρασία όταν όλα τα φύλλα είναι καλυμμένα από την πρωινή δροσιά. Αυτό γιατί η ελιά είναι δέντρο ξερικό, έχει ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ πρόσληψης υγρασίας από την ατμόσφαιρα και τους εκμεταλλεύεται στο έπακρον. Στις πιο ξερικές συνθήκες, μια ή δυο βροχές μέσα σε όλο το καλοκαίρι αρκούν, αν δεν έχουμε βροχές ψεκάζουμε μέχρις απορροής με ΣΚΕΤΟ ΝΕΡΟ αργά το απόγευμα, με την δύση του ηλίου για να μην εξατμιστεί και να προλάβει να απορροφηθεί το νερό.
- H παρατεταμένη στασιμότητα νερού θεωρείται αρνητικό φαινόμενο από γεωπονική άποψη:
1. Εμποδίζει την παροχή οξυγόνου στις ρίζες των δένδρων με αποτέλεσμα , την ασφυξία και το θάνατο.2. Επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων λαιμού (φυτόφθορα) και ρίζας (σηψιρριζία).3. Συντελούνται απώλειες που οφείλονται στην έκπλυση των θρεπτικών ουσιών και κυρίως του αζώτου.4. Επιδεινώνει την δομή του εδάφους, προκαλώντας την διασπορά των οργανικών κολλοειδών που συνδέουν τους κόκκους του εδάφους μεταξύ τους.5. Διευκολύνει την απονιτροποίηση και τη συσσώρευση των τοξικών ενώσεων όπως σουλφίδια, θειώδη, μαγγάνιο.6. Εμποδίζεται η πρόσβαση σε οχήματα και άτομα για την πραγματοποίηση καλλιεργητικών εργασιών.
- ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
-
Η ελιά δεν αντέχει σε κακώς στραγγιζόμενα και ανεπαρκώς αεριζόμενα εδάφη, ενώ μπορεί να αναπτύσσεται και να καρποφορεί ικανοποιητικά σε άγονα, αβαθή ή χαλικώδη εδάφη, όπου άλλα φυτά δεν αποδίδουν ικανοποιητικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε βαθειά γόνιμα εδάφη,εφ’ όσον αυτά στραγγίζουν και αερίζονται καλά. Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του εδάφους, η ελιά φαίνεται ότι αντέχει σε μεγάλο εύρος pH, από 6.0-8.5, ενώ χαρακτηρίζεται ως δένδρο μετρίως ανθεκτικό στην αλατότητα.
- Στράγγιση Καλή
- Αλατότητα Μέτρια
- pH 5.6-8.5
- Διαθέσιμος Ρ, ppm 15-30
- Ανταλλάξιμο Κ, meq/100 g 0.5-1.0
- Ανταλλάξιμο Ca, meq/100 g 6-12
- Ανταλλάξιμο Mg, meq/100 g 1-3
- Διαθέσιμο Β, ppm >0.3
- Τα λιπάσματα όσο καλά και αν είναι, καθίστανται ΑΧΡΗΣΤΑ ή και ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΔΙΧΩΣ ΕΠΑΡΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΕΡΟΥ, όμως μπορούμε να "αποταμιεύσετε" νερό στο περιβάλλον των ριζών με Ζεόλιθο για να βοηθήσουμε τις καλλιέργειες μας να ανταπεξέλθουν την περίοδο ανομβρίας.
- Οι ρίζες των δέντρων, δεν μπορούν να απορροφήσουν άζωτο και τα λοιπά στοιχεία από το έδαφος έως αργά το Μάρτιο - αρχές Απριλίου, που το έδαφος θερμαίνεται. Άρα γιατί εφαρμόζει όλος ο παραγωγικός κόσμος, μόνο στην Ελλάδα φυσικά, άζωτο από πολύ νωρίτερα;
- Βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας έχουν σταματήσει στο εξωτερικό να ασχολούνται με ιχνοστοιχεία και φώσφορο στο έδαφος.Γινεται μια εδαφοαναλυση άπαξ.Νοιαζονται μόνο για ph και οργανική ουσία.Στο 97 τοις εκατό των εδαφοαναλυσεων υπάρχει επάρκεια Βορείου στο έδαφος αλλά το δέντρο έχει έλλειψη.
Εξαιρετική ανάρτηση
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Άγγελε, με την ευκαιρία έχω διαβάσει το Ελαΐδος Δώρον. Πολύ καλό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο green hum ποιος το πουλάει στην ελλάδα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας, η εταιρεία interchem που εισάγει και το biosol. Αν ασχολείστε με βιολογικά και έχετε κάποια υπόδειξη, ευχαρίστως να την ενσωματώσω...
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το blog σας και την βοήθεια στους ελαιοπαραγωγους. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο δοκιμασμένο σκεύασμα μυκόρριζας;
ΑπάντησηΔιαγραφή