Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Συγκαλλιέργεια Ελιάς


  1. Η ελιά μπορεί να συγκαλλιεργηθεί με επιτυχία με αρκετά αρωματικά φυτά όπως:
    1. Ρύγανη
    2. Λεβάντα
    3. Ματζουράνα
    4. Φασκόμηλο

Εδαφοαναλύσεις - Φυλλοδιαγνωστική

  1. Κάνουμε ανάλυση εδάφους σε συνδυασμό με φύλλο διαγνωστική ανά διετία - τριετία.
  2. Φυλλοδιαγνωστική κάνουμε ένα μήνα μετά την ανθοφορία και ανάλυση εδάφους τον μήνα Οκτώβριο.
  3. Από τις ποικιλίες Ελιάς που έχουν μελετηθεί εμφάνισαν δύο περιόδους διατροφικής σταθερότητας που ήταν κατάλληλες για τη διατροφική τους διάγνωση: (i) Ιουλίου- 1ο μισό Αυγούστου και (ii) Οκτώβριος-Νοέμβριος. Η καλοκαιρινή περίοδος δείχνει να είναι καλύτερη.
  4. Ο Ιούλιος αποτελεί ίσως τον καλύτερο μήνα για να γίνει η φυλλοδιαγνωστική της ελιάς. Το μήνα αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις καθώς η καλλιέργεια πλέον βρίσκεται στην περίοδο της σκλήρυνσης του πυρήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλες συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών μεταναστεύουν από τα φύλλα προς τον καρπό και επομένως οι απαιτήσεις σε άζωτο, φωσφόρο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, βόριο κ.ά είναι μεγάλες. Τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών στα φύλλα αυτή την περίοδο θα πρέπει να είναι τα εξής:

Οργανικά Λιπάσματα


  1. Συνήθως πωλούνται ως "βελτιωτικά εδάφους" και όχι ως λιπάσματα, επειδή οι αναλογίες θρεπτικών συστατικών είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν.
  2. Βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και αυξάνουν την ικανότητά του να συγκρατεί νερό και θρεπτικά συστατικά.
  3. Απαιτούνται μικροοργανισμοί για να διασπάσουν και να απελευθερώσουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Δεδομένου ότι χρειάζονται ζέστη και υγρασία για να κάνουν τη δουλειά τους, η αποτελεσματικότητα του οργανικού λιπάσματος περιορίζεται εποχιακά. 

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Μηχανική Σύσταση Εδάφους και Ελιά

Η Ελιά δεν αγαπάει τα αργιλώδη εδάφη, καθώς δεσμεύουν τα θρεπτικά συστατικά.

PH και Ελιά

Το μεγάλο pH, πάνω από 7 αρχίζει να δημιουργεί δίψα στην ελιά.
Το μικρό pH κάτω από 7 αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα πρόσληψης στοιχείων.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Σοφές κουβέντες

  1. ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΗΣ ΧΗΝΑΣ
    Πριν από χρόνια, ίσως και δέκα, στην κουβέντα με έναν συμπολίτη μου Μικρασιάτη πρόσφυγα, έγινα αποδέκτης μιας πολύ σοφής κουβέντας που και ο ίδιος την κληρονόμησε από τη σοφία των προγόνων του. Συζητούσαμε για το πότε ήταν η κατάλληλη εποχή να φυτέψουμε τα ανοιξιάτικα λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κ.ά.). Γιώργο μου είπε, οι παππούδες έλεγαν να φυτεύετε όταν το φύλλο της συκιάς γίνεται σαν το πόδι της χήνας. (Γ. Δαουτόπουλος)
  2. Σε μια ελιά ώριμης ηλικίας, οι ρίζες που απορροφούν θρεπτικά στοιχεία δεν βρίσκονται στο λαιμό του δένδρου αλλά στην προβολή της κόμης του περιμετρικά.