- Συγκομίζω όσο το δυνατό πιο νωρίς.
- Ελαχιστοποιώ την Αζωτούχο λίπανση από το καλοκαίρι και μετά.
- Έχω επάρκεια Καλίου.
- Έχω υγιή φύλλωμα.
- Αποφεύγω τις αποφυλλώσεις από μύκητες, έντομα και καλλιεργητικές πρακτικές.
- Δεν κλαδεύω κατά την συλλογή του καρπού. Η μείωση της κόμης έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της φωτοσύνθεσης, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας από την ελιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την απότομη μείωση παραγωγής ενέργειας του δέντρου και έτσι δεν τροφοδοτεί επαρκώς τις ρίζες και τις λοιπές του λειτουργίες με ενέργεια, για να ανταπεξέρθει στις δυσκολίες του Χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες.
- Έχω κόψει τα ζιζάνια, διατηρώ τον χλοοτάπητα σε όσο το δυνατό χαμηλό ύψος, για την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερης ηλιακής ενέργειας - θερμοκρασίας. Η χλοερή επιφάνεια αποτελεί ισχυρό πομπό θερμικής ακτινοβολίας (μεγάλου μήκους), στη διάρκεια της νύχτας, που έχει ως αποτέλεσμα να δίνει πολύ χαμηλές τιμές θερμοκρασίας.
- Αφήνω τις ελιές να κοιμηθούν, δεν τις ξυπνάω με μετασυλλεκτικά διαφυλλικά λιπάσματα Αζώτου, Μολυβδαινίου κλπ.
- Αφήνω τις ελιές να μπουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα στον 'Λήθαργο'.
- Σε περίπτωση παγετού ψεκάζω με χαλκούχα, μυκητοκτόνα σκευάσματα για προστασία από βακτήρια και μύκητες από τις βλάβες - πληγές που πολύ πιθανό να έχουμε.
- Τα αμινοξέα και ιδιαίτερα η προλίνη βοηθούν για την ενίσχυση των ελιών ενάντια σε βιοτικές και αβιοτικές συνθήκες. Προσοχή στις μεγάλες συγκεντρώσεις όπου μπορεί να έχουμε αναστολή της ανάπτυξης.
- Σε περίπτωση παγετού επίσης ψεκάζω με φυτορυθμιστικές ουσίες όπως είναι οι γιββεριλίνες για παρθενοκαρπία - αύξηση της καρπόδεσης.
- Οψιμίζω την άνθιση με διαφυλλικές εφαρμογές ethephon (Ethrel 48SL Top) το φθινόπωρο.
- Οψιμίζω την άνθιση με θερινούς πολτούς λίγο πριν το άνοιγμα των οφθαλμών.
- Τέλη χειμώνα μειώνω τα παγοποιητικά βακτήρια με ψεκασμό χαλκούχων σκευασμάτων.
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021
Αντιμετώπιση Παγετού στις Ελιές
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου