Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ ΕΛΙΑΣ

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμοποίηση και επικονίαση είναι:

  1. Οι καιρικές συνθήκες την περίοδο της ανθοφορίας. Από Μάιο έως Ιούνιο. 15oC - 32oC. Ιδανικά 15οC - 22oC. Δυσμενής καιρικές συνθήκες: Χαμηλές Θερμοκρασίες καθυστερούν την ανάπτυξη του γυρεοσωλήνα. Υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την ανάπτυξη και προκαλούν στειρότητα. Επίσης Βροχή, Παγετοί, Ξηροί και ζεστοί άνεμοι.
  2. Ατέλεια ανθέων  ως αποτέλεσμα έλλειψης θρεπτικών στοιχείων Αζώτου (Ν) και Βορίου (Β). Έχει αποδειχθεί ότι με περιεκτικότητα Βορίου (Β) στα φύλλα 7-13 ppm  έχουμε μείωση της άνθησης.
  3. Καθαρίζουμε το χωράφι από τα ζιζάνια (και περιφερειακά) την περίοδο της ανθοφορίας ώστε να ευνοείτε η κυκλοφορία του αέρα και κατεπέκταση της γύρης.  
  4. Στο στάδιο του μούρου, θέλουμε αυτό να είναι μακρύ και με πολλά "μπαλάκια". Εάν δεν έχει μακρύ μήκος θέλει να ενισχύσουμε τις ελιές με διαφυλλικό Άζωτο (Ν) για να μακρύνει το μούρο ώστε όταν ανοίξουν τα άνθη (μπαλάκια) να μην δημιουργηθεί συνωστισμός και δυσκολία αερισμού για την μεταφορά της γύρης.
  5. Την περίοδο του μούρου, ψιλοκαθαρίζουμε τις ελιές ώστε να μην χάνουμε ενέργεια σε κλαδιά που εμποδίζουν, δίνοντας έτσι το δέντρο όλη την ενέργειά του, στα άνθη. Δεν κάνουμε βαρύ κλάδεμα να στρεσάρουμε το δέντρο!!!
  6. Για την πλήρη ανάπτυξη των ανθέων, την περίοδο του μούρου, απαγορεύεται η χρήση χαλκούχων σκευασμάτων, διότι ο χαλκός περιορίζει την ανάπτυξή τους.
  7. Εχθροί και ασθένειες: Το Κυκλοκόνιο  οδηγεί τα δένδρα σε φυλλόπτωση  με αποτέλεσμα την ακαρπία. Ο Πυρηνοτρήτης ανθόβια γεννεά, ο  Ρυνχίτης και η Βαμβακάδα. 
  8. Μεγάλη ηλικία δένδρων και πυκνή φύτευση, δένδρα με μεγάλο ύψος έχει σαν αποτέλεσμα η καρποφόρος επιφάνεια να είναι περιορισμένη στην κορυφή.
  9. Ανάπτυξη και η γονιμότητα των γυρεοκόκκων. Η γονιμότητα κάθε γυρεόκοκκου σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες και περιβαλλοντικούς. Από πειραματικές εργασίες η γονιμότητα της γύρης στην Κορωνέικη πλησιάζει το 90% ενώ την μεγαλύτερη γονιμότητα γύρης εμφανίζεται στην Χονδρολιά Χαλκιδικής με ποσοστό 97%.
  10. Έλλειψη Νερού
  11. Έλλειψη ψύχους το Χειμώνα και Πολύ χαμηλές θερμοκρασίας δίνουν υψηλό ποσοστό στημονοφόρων ανθέων
  12. Σχινοκαρπία: Λόγω Παρθενοκαρπίας, ανωμαλία κατά το σχηματισμό σπέρματος, πολύ ζωηρά δέντρα, αυτογονιμοποίηση (Η σταυρογονιμοποίηση μειώνει την σχινοκαρπία), τροφοπενία Βορίου. 
  13. Συγκαλλιέργια ποικιλιών: Αν και οι περισσότερες Ελληνικές ποικιλίες είναι αυτογόνιμες, η συγκαλλιέργεια είναι επιθυμητή και μπορεί  να αυξήσει την απόδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου